Множество проучвания показват, че прошката трябва да се прилага ежедневно, защото носи безброй ползи за здравето. Прошката е акт на съзнателен отказ от негодувание, причинило вреда по някакъв начин.

 

Според изследователите прошката удължава живота. Хората, които прощават често, имат по-продължителен живот, от тези, които не прощават или прощават само след извинения. Прощаването също така е свързано със загърбване на гнева и яростта. 


 

Когато човек е хронично ядосан, може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота. Враждебността поддържа нивата на хормона на стреса - кортизол повишени в тялото, а това може да причини редица негативни ефекти върху здравето, включително проблеми с имунната система, тенденция към наддаване на теглото, увеличава се рискът от сърдечен удар, висок холестерол и лошо качество на съня.


Когато обаче се прощава, се намалява стресът и гневът. Намалява се кортизолът в тялото, сърдечната честота намалява, а кръвното се понижава. Това води до нормализиране на много процеси в организма. 

 

Изследователи от Университета в Тенеси твърдят, че ползите от прошката за здравето идват от голяма степен от намаляване на чувството за напрежение, гняв, депресия и умора. С прошка “жертвата” се отказва от идеята си за негодувание или отмъщение и се чувства по-малко враждебна или негативно настроена вследствие на преживяното.

 

Често физическата болка, която се изпитва, има психологическа първопричина. Когато се позволи дълбока промяна и се прости, се лекува както душата, така и тялото, защото те са взаимосвързани. Затова се счита, че прошката може да намали хроничната болка в дългосрочен план.


Когато прошката стане редовна част от живота, се забелязва, че взаимоотношенията с околните - семейство, приятели, колеги и т.н. започват да вървят в положителна посока. Освобождавайки се от тежестта чрез прощаване, човек става по-хармонизиран на всички нива. В резултат човек се чувства по-спокоен и по-щастлив.


Факт е, че да се прости в някои случаи е много трудно. Добрата новина е, че прошката е практика, така че колкото повече се практикува, толкова по-лесно се прощава. А прощаването подобрява психическото и физическото здраве. Затова, ако не заради другите, прощавайте заради собственото си здраве!