Височината на партньора е от по-голямо значение за жените, отколкото за мъжете, сочи ново проучване, проведено съвместно от изследователите от Университета в Северен Тексас и Rice University.
 
Те установяват, че нежната половинка на човечеството предпочита партньорът да бъде по-висок, а причината се крие в женствеността и нуждата жените да чувстват защита и сигурност. 
 
Самото проучване е проведено в две части. В първата му част изследователите използват лични данни от обяви за запознанства на 455 мъже, със средна височина 1,75 м. и възраст около 36 години. Разглеждат се данни и на 470 жени, като средната им височина е 1,65 м., а средната възраст – около 35 години. 
 
Анализът установява, че само 13,5% от мъжете предпочитат по-ниски от тях партньорки. За разлика от тях обаче, почти половината от жените – 48,9%, държат партньорът им да бъде по-висок. 
 
Във втората част на проучването участие взимат 54 мъже, средната височина на които е около 1,8 м., и 131 жени, които са високи средно около 1,65 м. Всички участници отговарят на отворени въпроси онлайн. Резултатите са подобни на тези от първата част на настоящото проучване – 37% от мъжете искат да се срещат с по-ниска от тях жена, докато процентът на жените, за които е важно партньорът им да бъде по-висок, е 55. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според проучването основните причини, поради които жените предпочитат по-високи от тях партньори, са нуждата да се чувстват защитени и чувството на женственост. Оказва се, че мъжете са по-малко склонни да имат някакви претенции жената до тях да бъде по-ниска. А тези, които го предпочитат, споделят също така, че дамата не бива да бъде и прекалено ниска, за да не се стигне до проблеми с физическата интимност.