Изневярата е едно от действията, които най-трудно приемаме във връзката си, наранява ни дълбоко за дълго време, става повод за скандали и раздяла... Фактите, обаче показват, че в 75% от случаите на изневерява партньорите остават заедно.

Ето 8 причини защо жените избират да останат с изневеряващия си мъж, според изследване на Пеги Воън, експерт в областта на брака и автор на редица заглавия, свързани с изневярата и моногамността.  Нейният сайт от десетилетия се ползва като уважаван източник на информация за редица професионалисти и брачни консултанти...
 

1. Страх от самотата

Страхът, че ще бъдем сами, принуждава хората да останат с други, дори при ужасяващи за тях обстоятелства и безперспективни връзки. Разбира се, не е повод за раздяла веднага „забежката“ на съпруга с много по-младата и сексапилна колежка. Това по-скоро е сигнал, че връзката е попаднала в плен на сивия коловоз на ежедневието и делничните отношения и трябва да се вземат мерки за освежаването й преди следващо лекомислено поведение да нарани. Въпреки физическата изневяра, въпросът за раздяла със сериозната партньорска от страна на „мамещия“ не винаги стои. Напротив, емоционалната му връзка с нея може да е силна и безспорна. Точно този въпрос следва да се изясни от двойката и да се намери решение за поведението на двамата според разбиранията и чувствата им по отделно. Подобна постъпка би скрепила връзката, а не „затварянето на очите“ пред горчивия факт.
Не бива да забравяме, че има и друг сценарий в живота – когато отношенията между двама души се изчерпват. Тогава брачната връзка може да представлява по-скоро окови за единия или дори двамата. Изневярата сама по себе си едва ли е причината за раздяла. Често жените усещат интуитивно, че вече са загубили половинката или той не е човекът за тях, но въпреки това настояват връзката да продължи само заради нуждата си... просто да се грижат за мъж.
 


2. Зависимост

Жените рядко се приемат за финансово независими. Втората причина, за да останат до съпруга си прелюбодеец, е заради финансовото обезпечение, което той им осигурява.
Условията специално за нашата страна са малко по-различни. За българското семейство е от значение и двамата да пълнят семейната хазна, едва ли за повечето тежестта за оцеляването му е по силите само на единия. Българката обаче от десетилетия е силна жена, която, ако си даде сметка за собствените качества и помисли дали си заслужават униженията заради сметките ще открие, че при някои гъвкави намествания на средствата си, ще успее да постигне емоционалната си свобода.
 

3. Нагласата

Понякога жените приемат изневярата, заради нагласата и разбирането, че е невъзможно в една дълготрайна връзка да не се случи такава и подобни увлечения са нормални. Всъщност, това е предразсъдък, който сме усвоили по традиция от предходните поколения. Днес акцент във взаимоотношенията между двама души се поставя не в примирението, а пълноценността на връзката и удовлетворението, което могат те да изпитат от контакта един с друг.
 

4. Заради кариерата

Колкото и на пръв поглед чуждо за нашата страна да е за някои длъжности и компании е от значение семейното положение. Докато бизнесът в България все още малко се интересува от социалния статус на служителите си – дали са в брак или разведени, все още битуват догми между хората, които определят в по-голяма степен избора им. Понякога стоим с друг човек повече заради близките си или техните разбирания, което е и следващата пета причина за примиряване с изневярата.
 

6. Заради приятелите

Тежки са мислите, че освен любимия си човек с раздялата губим и приятелите от общата компания. Вероятно и част от тях няма да разберат взетото решение, ще избягват контакт и прекъснат отношенията си. Положението е неприятно и деликатно, особено ако в приятелския кръг преобладават двойките.
Ако обаче отношенията са искрени, приятелите са поставени много повече в неловка ситуация заради "забежките" на съпруга и неудобството, което изпитват от факта, че знаят за тях.

NEWS_MORE_BOX
 

7. Заради... положените усилия

Често жените се примиряват с изневярата, тъй като смятат, че твърде много усилия са инвестирали във връзката, за да я разтрогват заради мимолетен повод. Например, десет години заедно, той е променил част от своите навици, тя също, положени са усилия двамата да се адаптират един към друг, живеят заедно задоволително добре като са определени границите на личното пространство... Животът е подреден като пъзел. Само че, изневярата наранява... И дори „случката“ да е простена и са минали още 10 години, тя може да стане повод за разтрогване на връзката, просто защото женското сърце е не е издържало и страдало...
 

8. Вярването, че изневярата ще укрепи връзката

Подобна „философия“ ни кара да приемем за нормално явление изневерите на другия и дори да оправдаем своите. В дългосрочен план обаче връзката толкова се разкъсва, че раздялата става неизбежна без да е потърсен начин да се подобрят отношенията и те станат по-пълноценни, ако въобще това е било възможно...