Живеем във време, в което женските заболявания са все повече. Много жени страдат от хормонален дисбаланс, нарушения на цикъла, заболявания на щитовидната жлеза, туморни разраствания на женската полова система, ендометриоза и др.
 
На какво се дължи това? От една страна на околната среда и начина на живот, на прекаленото замърсяване на храната, водата и средата; на свръх напрегнатия начин на живот и стреса с много задължения и отговорности.
 
Но може би и на новите роли на жената, които са повече мъжки роли, ръководни, свързани с повече конкуренция, агресия, които са неестествени за жената и създават дисбаланс в нея.
 
Сексуалността, менструацията, бременността стават проблем за много жени, които отхвърлят женската си същност, която е по-уязвима, състрадателна, прощаваща за да могат да оцелеят и да бъдат силни, успешни и да се приемат наравно от мъжете.
 
Същевременно много жени на ръководни позиции губят връзка с женската енергия и визуално изглеждат по-мъжествени и проявяват повече мъжки качества, но дори успешни, невинаги вътрешно се чувстват на мястото си и изпитват удовлетворение.
 
Кои са някои от страховете и блокажите, които ни пречат да изявим женската си същност, кои са вярванията които ни карат да потискаме уязвимата част от себе си и които ни пречат да възвърнем баланса, така че да изпитваме радост и удовлетворение от живота си:
 
  • Не съм достатъчно добра – постоянно доказване и борба за постижения и търсене на все повече и повече!
  • Да отговоря на очакванията – на родители, роднини, партньора!
  • Перфекционизмът – нещата се правят така!
  • Големи амбиции – постигнатото никога не е достатъчно!
  • Ако изразявам емоциите си, ако показвам слабост, няма да ме вземат на сериозно!
  • Страх от нараняване!
 

Кои са ролите на жената и как да ги балансираме?

Все повече жени се задъхват в желанието си да са перфектни майки, домакини, добър партньор, успешни в кариерата. Всички тези високи изисквания създават чувство за вина и усещане за некомпетентност и провал, ако нямаме всичко накуп и ако не се справяме в някоя роля.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Стресът, начинът на живот, несигурността и страховете за бъдещето, допринасят за това все повече жени и двойки да имат репродуктивни проблеми, което води до чувство на безсилие, провал, загуба на смисъл от живота.
 
Мили момичета, нека да бъдем мили със себе си! Не чакайте външно признание и оценка, а обичайте и щадете себе си. Не бъдете твърде сурови със себе си в желанието ви за перфектност и високи изисквания. Проявявайте търпение, че нещата в живота ви се случват с тяхното темпо и няма нужда от насилие и свръх очаквания.
 
Бъдете благодарни за постигнатото и ако сте твърде натоварени в ежедневието и изморени, потърсете помощ, разпределете задачите, не е нужно всичко да правите сами.
 
Бъдете новият тип лидери – женския тип лидерство, който е водене чрез личен пример, чрез подкрепа, вдъхновение, откритост, свързаност и доверие.
 
Има различни жени, които срещам при консултациите си и всякакви комбинации от тях, които са извън баланс:
 
1. Свръхамбициозната: има високи изисквания към себе си и околните. Постоянно гони разни цели и никога не е доволна от постигнатото или веднага се насочва към следващата цел. Може да има големи амбиции за децата си и да очаква високи постижения от тях в училище, спорта, изкуството.
 
2. Перфекционистката: иска всичко да е съвършено и губи много време в изпипване на детайли, затова се изтощава и изчерпва. Всичко прави сама, за да е сигурна че ще е добре направено по нейните критерии. Перфекционизмът може да се изявява в различни роли – в работата или в семейството.
 
3. Контролиращата: трудно й е да се довери на живота и на другите хора и иска всичко да е по нейния план и според нейните очаквания. Не оставя нещата да се случват с лекота, тъй като иска тя да контролира всичко и всички.
 
4. Независимата: обича свободата и независимостта, има мъжки качества, може да е на лидерска позиция. Може да има проблеми със своята женственост, сексуалност, може да е безразлична към партньора и децата.
 
5. Зависимата: нежна, мека, плачлива, зависима от партньора или родителите си, нерешителна. Има страх от изоставяне и да бъде сама. Постига целите си с манипулации и плач.
 
6. Наранената: преживяла е любовно разочарование, травма, загуба и не е могла да го преодолее. Изградила е стена около себе си, за да не бъде отново наранена. Усеща мъка и дълбока тъга, може да е потисната или хистерична.
 
7. Изтощената майка и домакиня: отдадена на децата и семейството, но твърде изтощена и апатична от постоянните грижи за тях. Може да изпада в крайности - от раздразнение, плач до пълна апатия и безразличие.
 
Околната среда ни разболява! Средата в която живеем, храната и водата която пием съдържат хормони и наподобяващи естрогена вещества – ксенобиотици, които създават хормонален дисбаланс, естрогенна доминация и намаляване на прогестерона. Повишеният естроген води до повече възпалителни просеци, туморни разраствания и естрогено-зависими заболявания.
 
Избирайте чиста, органична, сезонна храна за семейството си, прясна изворна вода, избягвайте пластмаса и козметика. В дома си и заобикалящата ви среда избирайте естествени мебели и тъкани. Избягвайте токсичните препарати за почистване и използвайте етерични масла, естествени масла и органична козметика за да намалите токсините, която поемате ежедневно.