Когато се намираме около бебета, просто не можем да се сдържим – започваме да гукаме, да говорим с умалителни имена... И всичко това е нормално, макар и малко досадно за околните. Бебетата, които все още не могат да говорят, трябва да чуват основни звуци, които да се повтарят отново и отново. Мелодичните тонове на т. нар. „бебешко говорене“ помага да се привлече вниманието на мъниците. 
 
Езиковите експерти нямат категорично мнение по колко да говорим по този начин на бебетата, но при всички случаи те не смятат, че това е лош начин да ангажират вниманието им – със сигурност не е вредно. 
 
Често чуваме подобно говорене и сред възрастните, най-често между двама влюбени. А причината, поради която правим това е същата, както и при бебетата – защото се обичаме един друг, твърдят експертите. 
 
И, всъщност, има смисъл, дори и да е малко смущаващо за околните. Очевидно еротичната любов „задвижва“ същата емоционалност, както и любовта към бебето. Това внушава интимност и привързаност, тъй като се свързва със спомените ни за „любящия“ език, обясняват още експертите. 
NEWS_MORE_BOX
 
Виновници са химикалите в мозъка ни. Допаминът е отговорен за тези топли, размити чувства, които изпитваме, когато получаваме обич от мама и татко. От биохимична гледна точка интимната половинка предизвиква същия допаминов скок, което ни кара да се чувстваме сигурни във взаимността на чувствата ни.
 
Сред химикалите е и окситоцинът, познат още като хормонът на любовта – към родителите и към интимната половинка. Интересен е фактът, че той се освобождава от близостта между между родител и бебе, а също така и по време на оргазъм.