Писането е едно от онези умения, които са отличителни за човешкия вид. То подобрява способността ни да формулираме и излагаме мислите си и изобщо развива уменията ни за общуване и мислене. Писмено можем да обясним по-добре всяко нещо не само на другите, но и на себе си.

 

Чрез писането се учим да подреждаме по-добре мислите си и да обясняваме по-добре аргументите си. Писането по различни теми стимулира критичното мислене и въображението. То остава и един от най-добрите начини да запомним нов материал.


 

Освен всичко друго, писането има и ценен терапевтичен ефект – помага ни да вникнем по-добре в себе си, като излеем мислите и чувствата си на хартия. Подобно на музиката и изобразителното изкуство, писането е прекрасен начин за себеизразяване.

 

Много деца изпитват затруднения с писането, не само като краснопис и правопис. Те изпитват несигурност за това как да изложат мислите си на хартия. С честото писане обаче могат да я преодолеят. За тях, а и не само, има много забавни начини да насърчим желанието им да пишат.

 

Книга на уменията

 

С порастването си детето овладява какви ли не нови умения. Създаването на книга на уменията ще му помогне да упражни писането, докато следи постиженията си и трупа увереност. Скрепете заедно с детето 20-30 празни листа хартия, за предпочитане от по-плътен картон, за да направите книга. Когато детето овладее нещо ново, като да кара колело без помощни, го поканете да нарисува картина на нова страница или пък залепете снимка. По-малките деца могат да напишат нещо семпло, като например, че през пролетта на 2021 г. са се научили да карат колело или да си връзват връзките. По-големите могат да напишат няколко изречения какво са постигнали и как се чувстват.

 

Писмо до приятел или родител

 

Предложете на детето да зарадва с писмо близък приятел, с когото (може би заради пандемията) не се е срещало отдавна. В него може да му разкаже забавна случка, да му препоръча интересна книга или филм, да му напише виц. В случай, че с детето имате разногласия по дадена тема (което е неизбежно), то може да спори с вас и да Ви убеди в своето мнение и чрез писмо. Изберете тема: часът на лягане, колко често да се яде шоколад, времето пред екрана... Нека детето напише писмо, с което да опита да Ви убеди да промените решението си.

 

Работилница за писатели

 

Преживявания, сънища, книги, мечти, фантазии, снимки – всички те са чудесен извор на идеи за написването на истории. Детето може да си хареса няколко снимки от интернет, които да разпечатате и залепите в хубава тетрадка. След това го помолете да напише история по всяка от тях. Помогнете му, като обсъдите какво се вижда на снимката и какво може да се случи след това. Нека детето даде воля на въображението си.

 

Дневник в буркан

 

Дневникът не трябва да е непременно книга или тетрадка. Същата работа може да свърши хартиено кубче с шарени листчета и един буркан, който да декорирате заедно с детето. На всяко листче детето може да си записва случка, свои чувства или размисли. Можете да помогнете, като запишете на някои от листчетата въпроси, в стила на детския лексикон, на които то да отговоря, например:

 

„Къде искам да отида през лятната ваканция?“

„Любим филм/музикална група/изпълнител/песен/животно?“

„Кои са петте книги, които прочетох последно?“

„Любим спомен от детството?“

„Какво харесвам най-много в себе си?“

„Любим вкус сладолед?“

„Най-весела случка от училище?“

„Кое човешко качество най-много ценя?“

„Забавна случка вкъщи?“

„Кое най-много ме ядосва?“

 

В буркана или красива по-голяма кутия детето може да съхрани много спомени и ценни идеи, записани на листче. То може да записва и хубавите неща, които са му се случили или са му направили впечатление всяка седмица или месец.

 

Семеен албум

 

Семейният албум е чудесен начин да съхраните спомени и да стимулирате детето да пише. Използвайте фотоалбум с картонени страници, където да лепите снимки, билети от културни събития, картички от приятели. Детето може да записва датата под всяка снимка и кратка история на това какво се е случило. И не забравяйте да включите забавни и дори конфузни моменти от семейната история. Важното е писането да бъде приятно и увлекателно за детето.