Между бащите и дъщерите също съществува една много специална връзка. Присъствието и на двамата родители за всяко едно дете, независимо от пола е от изключително значение за израстването на детето. Но бащите на момичета, благодарение на дъщерите си, са по-емпатийни и разбиращи към жените като цяло. От друга страна, присъствието на бащата в живота на дъщерята оформя представата на момичето за собствената личност, изгражда самоувереност за бъдещите взаимоотношения с противоположния пол, определя способността за доверие. Връзката с бащата оказва влияние на бъдещите взаимоотношения на неговата дъщеря. Той изгражда представата за мъжкия пол като цяло. Не можем да отречем, че бащата има ключова роля в психологическото развитие на дъщерята. Ако един баща се отнася с нежност към дъщеря си и е любящ, порасналото момиче и жена ще търси същите качества у бъдещия си партньор. Моделите, които бащата поставя в отношенията с децата си, ще диктуват как децата му се отнасят към другите хора.


Когато един баща отделя пространство и време за общуване за своята дъщеря, в бъдеще тя ще се чувства по-спокойна и уверена в общуването. Ще се научи да отстоява принципите си и по-лесно ще преодолява страховете, защото ще знае, че тате е там и я пази. Пълноценната връзка с бащата вдъхва смелост и кураж на момичето да си поставя цели и да ги постига. Едно от важните неща, които дъщерята учи от своя баща е, че тя е достатъчно силна, за да се справя с предизвикателствата, които животът ѝ поднася. Силното рамо и бащината подкрепа ще ѝ помогнат да не се страхува от провалите и да разбере, че животът се състои от възходи и падения. Животът е непредвидим и пълен с конфликтни ситуации. Усещайки подкрепата на баща си, момичето ще е по-самоуверено в това да се отстоява. Тя ще се е научила от баща си, че да застанеш зад своите собствени идеи и ценности, както и да защитаваш близките си, е проява на безусловна любов – към себе си и към другите.


Бащата е първият мъж и първата любов на всяко момиче. Затова е от изключителна важност бащата да изпитва и демонстрира безусловна любов към своята дъщеря. Именно безусловната любов и приемането ѝ помагат да се развива всестранно с увереност. 
Младите момичета зависят от бащите си по отношение на сигурността и емоционалната подкрепа. Бащата е стълб за емоционалното развитие. Той определя правилата и поставя граници. Те дават чувство за сигурност, емоционално благополучие и физическа сила.
И, говорейки за граници, има една много тънка такава в отношенията баща-дъщеря, която, ако бъде нарушена, тази връзка може да се сдобие с токсичен характер. Бащата също трябва да зачита границите на своето момиче. Прекалената настъпателност за близост може да се възприеме като нахлуване в личното пространство. Важно е бащата, в опитите си да предпази дъщеря си, да не взима решения вместо нея. Прекомерната любов може да доведе до толкова психологически проблеми и травми, колкото и липсата на бащина любов. Бащата трябва да зачита и уважава личните граници на дъщеря си и да избягва стремежът за упражняване на прекомерен контрол.Несигурната привързаност към бащата в ранните детски години може да доведе до проблеми с привързаността и към другите, и в частност да доведе до проблем с избора на партньор. 


Основната роля на бащата в семейството е да се грижи за благополучието на това семейство. Съответно, отсъстващият или липсващият баща, ще накара момичето да расте с усещането, че тя трябва да може да се справя с всичко сама, така както нейната майка, тъй като липсва моделът на взаимност. Отсъствието на бащата ще доведе до едно перманентно недоверие към мъжкия пол, чувство за недостатъчна стойност. Момиче, което расте без баща, може да порастне с чувството, че не е достойна да получава любов, което ще доведе до проблем в бъдещите ѝ романтични взаимоотношения.


Бащата може и физически да е близо до своята дъщеря, но да е емоционално отдалечен. Това също ще има негативно влияние върху бъдещите взимоотношения на момичето.


Като всеки човек, бащата също може да е твърде критичен към своите деца. Случва се бащите да смятат, че критичността към дъщерите им ще им помогне в постигането на целите и мечтите. Но това може да има обратен ефект като създаде у момичето чувство за непрестанен провал и неспособност за справяне. Прекомерната критичност се възприема като твърде голям натиск. Сякаш момичето не успява да покрие очакванията на баща си. Това се отразява негативно върху самочувствието на момичето. Остава с усещането, че разочарова своя баща. Постоянната критика ще я накара да се съмнява в своите способности. Важно е да се намери балансът като се посочват грешките на момичето с премерена и градивна критичност.


Всеки баща трябва да е наясно, че дъщеря му расте и един ден ще стане самостоятелна и независима жена. Бащата трябва да я подкрепи по пътя на порастването. Той трябва да увери дъщеря си, че винаги ще е на разположение и след като напусне семейното гнездо. Всичко от което една дъщеря има нужда от своя баща е той да бъде нейна опора и пазител на семейните ценности.