Тема табу ли е по-голямата възрастова разлика между партньорите в една двойка? Кое формира обществените възгледи и нагласи? Възрастта само цифра ли е?


В днешно време все по-лесно се приемат различията на всяка връзка. В наши дни, въпреки че повечето общества възприемат все по-прогресивни възгледи за любовта, връзките и богатото разнообразие от начини, по които те могат да се представят, двойките, в които единият човек е много по-възрастен от другия, все още се сблъскват с много предразсъдъци. Жените, чиито партньори са значително по-възрастни от тях, често се определят като златотърсачки или като жени, търсещи бащата в партньора от психологическа гледна точка. 


Много колеги споделят мнение, че взаимоотношения, в които някой от партньорите е с 10 или повече години разлика, ще се сблъскат по-рано или по-късно, с някои допълнителни предизвикателства. Някои изследвания сочат, че двойките с по-малка възрастова разлика са по-удовлетворени от съвместния си живот от двойките с по-голяма разлика в годините.Независимо какво сочат различни изследвания и какво може да прочетем в различни статии, всяка двойка е уникална сама по себе си със своя набор от преживявания, свързаност, разбирателство и прочие. Някои може да открият, че голямата разлика в годините помежду им оказва значително влияние върху взаимоотношенията, а други да смятат, че това, което ги свързва и ги прави партньори, е от по-значителна важност отколкото възрастовата разлика.


От гледна точка на психологията, а и не само, говорейки за възраст, ние не взимаме предвид само и единствено хронологичната такава. Освен хронологичната възраст, имаме и психологическа, физическа и сексуална възраст. Според американския психиатър Лорен Олсън, двойките със значителна възрастова разлика са съвместими по последните три показателя. Следователно голямата разлика в хронологичната възраст между партньорите, не увенчава задължително връзката с неуспех.


Във взаимоотношенията от голямо значение е нивото на емоционална зрялост на всеки един от партньорите. По-голямата възраст не гарантира по-голяма емоционална зрялост. Чувството за сигурност с партньора гарантира успешни взаимоотношения. 


За да бъде успешна двойката, от ключово значение е двамата партньори да имат еднакви приоритети, що се касае за житейските възгледи. Ако по-възрастният партньор планира да създаде семейство, а по-младият смята, че още му е рано, това носи конфликти. Разликата в приоритетите би могла да доведе до неуспех на тези взаимоотношения.


Когато се заговори за хететосексуална двойка с голяма възрастова разлика, обществото някак си приема за по-нормално двойката да се състои от възрастен мъж и млада жена. Какво обаче се случва, когато жената превъзхожда значително по възраст мъжа? Вероятно е вълнуващо за един мъж да се влюби в жена с 10 или 15 години по-възрастна от него. Изграждането на такива трайни взаимоотношения преминават през труден и трънлив път. Имайки предвид, че с напредването на възрастта, детеродната способност намалява, подобна двойка се изправя пред предизвикателството на въпроса за семейството и децата, особено ако по-младият мъж е с идеята за създаване на поколение, а по-възрастната жена няма желание или възможност да изпълни това очакване. Това са едни доста чувствителни теми, които често се явяват пречка за разгръщане на любовта. Друга проблемна тема би могла да бъде по отношение на образа на тялото, сексуалността и не на последно място реакциите на близки, роднини и евентуално деца от предишни връзки. Разбира се, и тук ключовото за успешните взаимоотношения е това как всеки от партньорите приема различията на другия.
Психолозите обясняват привлекателността на по-възрастните жени за по-младите мъже със сексуалната енергия, която притежават. Твърди се, че жените достигат своя връх на сексуалност около 40-годишна възраст.


Може би е странно и изненада за всички, но вероятно двойка, където жената превъзхожда мъжа по възраст би била по-успешна във времето, в което живеем, отколкото обратното. Докато по-възрастният мъж може да търси по-млада жена, за да се почувства мъжествен и могъщ, по-възрастната жена не смята по-младия мъж за символ на статус. Възрастните мъже често чешат егото си с младата жена до себе си, докато за жената не е въпрос на его, тя търси някой, който ще я обича и ще ѝ оказва подкрепа, и с когото ще съжителства в мир, хармония и разбирателство. В подобни взаимоотношения, по-възрастната жена често изпитва притеснения, че мъжът ѝ в даден момент може да бъде привлечен от по-млада жена. Доколко основателно обаче е това притеснение? Истината е, че всеки един мъж би могъл да бъде привлечен от по-млада жена, независимо от неговата възраст. Би могъл да бъде привлечен и от по-възрастна жена. Същото важи и за женския пол.


За справянето с различията във всички партньорства от ключово значение е комуникацията между партньорите.