Любовта е в основата на връзката на една двойка. Под връзка разбираме нещо по-дълбоко и фундаментално между двама души, които са две отделни единици, но функциониращи като една обща в обществото.


Любовните връзки са една от категориите връзки, които ние хората изживяваме. Ние живеем във взаимоотношения, а не просто да ги създаваме или влизаме в тях. Връзките не са просто свойство, което придава качество на живота, те са самия живот. Животът и взаимоотношенията са синоними и идентични, връзките ни се раждат и развиват, те са причината да имаме чувства, те са причината да действаме и да се себеразвиваме. Връзките са най-дълбокият компонент, от който се състои животът на хората, това е основното битие. Човекът неизбежно и автоматично живее във взаимоотношения, поне от момента, в който е в утробата на майката. Можем да говорим много за едновременните и последователни връзки на човек. така че да се разбере, че няма „време“ в живота, което да е празно от взаимоотношения. Ние поддържаме взаимоотношения не само с хора, но и с неща, ситуации, хобита, домашни любимци и т.н.


Нека говорим за романтично неангажиран възрастен и мрежите от връзки, романтични и други, които са организирани около него. В този контекст може да се позовем на нечии взаимоотношения с романтични чувства на отхвърляне и самота, но също и връзки с приятели, където някои могат да утешат и подкрепят. Други случаи на „обратни реакции“ са затваряне в себе си, стоене вкъщи през цялото време, меланхолия или тип депресия... Отново около човека се организират множество взаимоотношения през чувства на загриженост на семейството и близките за ситуацията и опитите им да помогнат. Всички тези отношенията се появяват или по-съзнателно, или по-автоматично и инстинктивно, в контекст на опит за свръхкомпенсиране и балансиране на съществуващия дефицит на субекта в любовните взаимоотношения. Никой от нас, независимо как изглежда, какво поведение има или как живее живота си, не живее във вакуум, а в света на взаимоотношенията, който е самият свят, това, което варира, е модалността на взаимоотношенията, както и кои от кои пътища са социално проспериращи според ерата и социалния контекст и кои не са.Езикът на релационната етика казва, че една система оцелява, развива се, остава жива в паметта на света и в крайна сметка балансира своята етика чрез „автоматични“ еротични релационни действия (реакции) на своите членове.


Например възрастен, който не е в романтична връзка, може да е „настроил“ живота си по подобен начин, като е имал работа с повишена рутина, дълги часове вкъщи, липса на специални приятелства и като цяло твърди начини на мислене и действие, за да бъде съвместим с романтичния му дефицит. Отличните начини за романтично избягване и ангажиране в същото време включват загриженост, по невротичен или дори психотичен начин, като хобита, спорт, обучение, работохолизъм, рационализации, безкрайни рационализации и други.


В системната терапевтична работа с такива клиенти се разкриват много интересни истории. Това са истории, които придават смисъл на създаването и развитието на специфични любовни взаимоотношения, с крайната цел да въздадат „справедливост“ на конкретни хора, които са поели бремето на оцеляването и развитието на цялата си семейна система, като вероятно са изоставили себе си.