Реконструираното семейство е изключително често срещано явление във времето, в което живеем. Много деца се отглеждат от майките им заедно с техните нови партньори, които реално поемат социалната роля на бащата, независимо дали децата поддържат връзка с биологичните си бащи или не. 

 

Да си баща със сигурност не е лесно, но ролята на втория татко идва с много пъстър набор от предизвикателства. Няма точна дефиниция за ролята на втория татко. Няма предварително определена длъжностна характеристика. Всяко семейство е уникално и различно само по себе си, съответно и пастрокът по различен начин ще навлезе в живота на доведеното или заварено дете и по различен начин ще бъде прието.Вторият баща трябва първо да разбере, че не е баща на завареното дете. Често срещана грешка е доведените бащи да искат да заемат мястото на биологичния баща, особено ако той е бил вреден или пренебрежителен. В много случаи татковците невинаги имат достъп до собствените си деца. Това ощетява и тях, и децата. Доведеният баща трябва да уважава биологичния баща и децата и да не прави нищо, което да попречи на тази връзка между биологичния баща и неговите деца да възникне. Когато пастрокът е с децата на партньора си, е редно да ги уважава, да ги обича и да се отнася с разбиране. Не е добре да говори неуважително за баща им, независимо в какво вярва и какво му е мнението. Вторият баща е важна личност в живота на децата и трябва да бъде добър модел на подражание. 


Една важна особеност, която рядко се споменава е, че вторите бащи също понякога са първи бащи на своите биологични деца, и техните деца вероятно също съжителстват с пастрок. Може и да има прилика между това да си баща и да си доведен баща, но със сигурност съществуват и съществени разлики. Не е нужно да се опитвате да бъдете баща, просто трябва да откриете какво означава да бъдете доведен баща за вашето семейство и какъв положителен принос можете да допринесете за семейството, с което живеете. Ролята на пастрока се развива с развитието на семейството и взаимоотношенията. 


Може да желаете да бъдете проактивни и да работите върху развиването на връзка с вашите доведени деца, за да определите по-ясно ролята си на доведен баща, което е наистина чудесно. Сред всичко това обаче не забравяйте огромната стойност да продължите да бъдете баща и на собствените си деца, независимо от това дали живеят с вас или не.


Вторият баща често не знае как детето или децата са преживели раздялата на родителите. Миналите преживявания и неотработената травма могат да имат негативно влияние върху положителната връзка между дете и пастрок. Разбираемо, много втори бащи искат да бъдат включени във всички семейни дейности. Не забравяйте обаче, че времето само с тяхната майка ще бъде ценно. След като вече са загубили ежедневния си контакт с биологичния си баща, те вероятно ще се страхуват, че ще им отнемете майка им по някакъв начин. 


Възможно е вторият баща да не бъде добре приет в началото. Затова търпението е умение от съществено значение. Може първоначално новият партньор на майката да бъде приет негативно. Хубаво е в такъв момент да се подходи с разбиране към детето. Появата на нов човек в живота на майката и детето, неизменно води до промени. Детето често го приема като влизане в личното пространство. Изграждането на връзка може да не е толкова лесно, колкото изглежда първоначално. Децата ще имат нужда от време, за да свикнат с идеята, че някой, който не е техен биологичен баща, сега ще участва в живота им ежедневно. Доведените деца може да почувстват, че като харесват втория си татко и се наслаждават на прекарването на времето с него, те са нелоялни към родния си баща. Това може да бъде наистина тревожно за тях, затова би било добре да има яснота, пастрокът не замества техния баща. 


Наблюденията са, че децата с изключителни втори бащи се представят по-добре в училище, радват се на по-здрави взаимоотношения с връстниците си и е по-малко вероятно да страдат от депресия, отколкото децата, които растат в домове с един родител. Но докато доведените родители предлагат стабилност, подобна на тази на биологичните родители, предизвикателствата са уникални.


След преходния период на опознаване и приемане повечето смесени семейства са готови да започнат да функционират като семейна единица. В този момент изследователите започват да виждат положителните ефекти от топлото, ангажирано доведено родителство.