Лицата с нарцистично разстройство на личността вярват, че превъзхождат другите и не зачитат чувствата им. Нарцистичните взаимоотношения са такива, в които единият или и двамата партньори проявяват нарцисизъм.


Да имаш връзка с нарцистична личност често се оказва голямо предизвикателство и съответно може да предизвика много емоционални страдания. Ако вашият партньор счита, че ви превъзхожда, ангажиран е безпрецедентно само със собствената си личност, постоянно се нуждае от внимание и утвърждение, ако реагира остро на адекватна критика, чувства, че винаги е прав, има силна нужда от възхищение, трудно приема различна гледна точка, то е твърде вероятно той да е нарцисист.


Нарцистичният партньор в началото вероятно ви е привлякъл със своята „грандиозност“, но много често този балон се спуква и виждате, че това е плод на стремежа за превъзходство. В началото поведението на нарцистичния партньор е страстно и вълнуващо. Да не забравим, че има нужда да спечели одобрението ви като се представи в най-добрата си светлина. Повечето клиенти в психотерапевтичния кабинет споделят, че в началото са се чувствали прекрасно, че партньорът им е бил изключително грижовен, но с времето настъпва промяна и превес взима егоцентричното поведение.Чувствате ли се свързани с партньора си? А можете ли да отговорите кое ви кара да се чувствате свързани? Как правите планове за общото бъдеще? Как планирате и не толкова значителните неща? Взимате ли участие във вземането на решения? Въобще имате ли право на глас или думата на партньора е закон?


Ако отговорът на последните въпроси е не, честито! Вероятността да имате нарцистичен партньор е реална.


Нарцистичният партньор е толкова обсебен от собствената си личност, че рядко би проявил интерес към това какво се случва във вашия живот. Вашите постижения, цели и интереси ще бъдат омаловажавани и незачитани. Нарцистичният партньор по-често намира щастието извън пределите на семейното гнездо. Щастие носят професионални постижения, материални придобивки и одобрението, което получава от обществото.


Нарцистичният партньор има склонността да ви унижава и ще отправя негативни коментари към нещата, които правите. С две думи ще изпитва едно перманентно недоволство от вас. И тъй като един нарцисист смята, че винаги някой друг е виновен, вашият нарцистичен партньор ще ви прехвърля отговорност за всички неуспехи. Разбира се, успехите ще са благодарение на неговите действия.


Вашият нарцистичен партньор често си служи с критика към вас. Той може да критикува външния ви вид, прическата, начина, по който се обличате. Може да критикува изборите, които правите, начина, по който се изказвате, дори и начина, по който се усмихвате. Ако сте във връзка с нарцисистична личност, вие е твърде вероятно постепенно да се превърнете в жертва на газлайтинг и в един момент може да започнете да поставяте под съмнение собствената си значимост и собствените си способности. 


Както се споменава по-горе, взаимоотношенията с нарцистична личност са голямо предизвикателство. За да се справите, първото и основно нещо е да приемете тази реалност и да осъзнаете вашата роля в тази връзка. Ако това не е първата ви такава връзка, а нещо, което се повтаря и в предишните ви взаимоотношения, може да потърсите психотерапевт и да разберете подсъзнателните мотиви, които ви тласкат към подобен избор на партньор.  


Подобни взаимоотношения са нездравословни и водят до разочарование както към партньора, така и към себе си. От голяма значимост е умението да си поставяте ясни граници и да ги отстоявате като не толерирате увреждащото към вас поведение. Имайте готовност за негативна реакция към вашите граници. За една нарцистична личност е трудно да приеме, че не той е център на вашата вселена и че поставяте приоритет на собствените си нужди. Разбира се, раздялата е може би най-адекватното решение, но практиката показва, че невинаги е най-лесният избор. Психотерапевтът може да ви помогне да се придържате към поставените от самите вас граници. Освен това ще ви помага да различавате нарцистичното поведение на вашия партньор.


С разбирането на вашата роля в тези взаимоотношения и отстояването на границите имате възможност да предизвикате промяна на поведението на партньора ви като му помогнете да разбере и осъзнае собственото си увреждащо поведение. С осъзнаване и разбиране той може да предприеме стъпки към преодоляване на своите нарцистични черти.