Сексуалният живот на една двойка е важна част от живота им и поддържането му е процес. Отворената комуникацията между партньорите е ключова за разрешаването на всякакви различия, които възникват по време на връзката.


Много често двойките се чудят за честотата на половите актове или дали тяхната честота на полови контакти е същата или различна от този на другите двойки. Много пъти те четат или се тревожат за цифрите, които показват "нормалната" честота на контактите. Така че те са повлияни от това, което чуват около себе си, от „нормалните“ средни стойности на изследванията или от преувеличените очаквания, които са създени от околните.


Истинският показател за удовлетвореността на партньорите от връзката с техния сексуален живот не е нито честотата, нито начинът, по който се извършва сексуалният акт. Това, което наистина има значение, е до каква степен човекът се чувства комфортно и удовлетворен във взаимоотношенията. Чувството за удовлетворение и адекватност определя качеството на сексуалния живот, независимо дали сношението е веднъж или двадесет пъти месечно.Има много фактори, които могат да доведат до намалено сексуално желание като здравословни проблеми, хормонални нарушения, лекарства, сексуално насилие в детството, но също така и страхове като страх от неуспех в извършването на сексуалния акт, страх от бременност и др. Освен това отрицателните емоции като срам от тялото, стрес, депресия, умора, очевидно влияят на романтичното настроение.


Любовният живот на парньорите несъмнено е важна част от комуникацията на двойката. Намаленото сексуално желание при единия или двамата партньори може да бъде както симптом, така и резултат от по-широкото общуване на двойката.


Като симптом се появява, когато единият от двамата партньори демонстрира намалено сексуално желание по някаква причина (стрес в работата, много семейни задължения и т.н.), а другият, който не изпитва промяна в романтичното си настроение, тълкува погрешно отдалечаването на партньора като отхвърляне, обикновено чувство на нежеланост или гняв. От друга страна, човекът с намалено желание усеща още повече натиск и стрес и се отдръпва още повече. Така се създава един порочен кръг, който бавно се отразява на цялостната комуникация на двойката.


Какво да правим, когато намалената сексуална активност е проблем?


Със сигурност това е нещо, което засяга и двамата партньори, а не само този, който проявява намален сексуален интерес.


Важно е партньорите да работят като екип за разрешаването на проблема, да споделят своите притеснения и страхове. Мълчанието ще има негативни последици за общуването между двамата и може да застраши партньорските отношения. Физическият контакт укрепва връзката и близостта на двойката.


Хората се различават един от друг по нивото на сексуално желание, но самият човек има колебания в либидото си през живота. Сексуалният живот на една двойка е важна част от живота им и поддържането му е процес, който изисква време и воля и от двамата партньори. Комуникацията между партньорите е ключова за разрешаването на всякакви различия, които възникват по време на връзка.