Любовницата или любовникът в контекста на българския език се различава от любим/а и това е жена/мъж в продължителни романтични и сексуални взаимоотношения, но партньорът е семеен или обвързан с друга жена. Любовницата обикновено е в ролята на другата жена. Не съжителства с конкретния партньор. Възможно е и тя да има взаимоотношения с друг партньор или да е семейна. Отношенията между любовниците обикновено се пазят в тайна.  В съвремието с тази дума се обозначава именно жена, имаща връзка със семеен мъж. Ако мъжът е несемеен, то обикновено използваме друго обозначение за тази роля – приятелка, гадже, партньор, спътник и т.н.


Любовницата няма никаква правна връзка със семейния си пратньор. Тя не може да взима решения за него, нито да предявява правни претенции към неговото имущество. Любовницата е с различен статут спрямо законната съпруга.


Факт е, че много мъже поддържат любовни извънбрачни взаимоотношения с друга жена години наред. В такива случаи любовницата не е само, за да носи плътска наслада. Много често мъжете изпитват истински, дълбоки и трайни чувства към своите любовници, но изпитват затруднения да прекратят някои взаимоотношения – дали с любовницата или съпругата.Моя клиентка, която от дълги години е в позицията на „другата жена“, в една от терапевтичните ни сесии сподели: „Той може да казва на любовницата си, че я обича повече или че изобщо не обича съпругата си. Това може въобще да не отговаря на истината. Вероятно, той просто е един мъж, който лъже и любовницата, и жена си, защото му е трудно да вземе решение как да продължи. Любовницата живее в неговата сянка и това никак не е приятно.” Любовницата не е задължително да е лош човек, който има за цел да разбие нечие семейство. Как една жена се озовава в подобна роля обаче е съвсем друга тема. 


Връзката с любовница е вид изневяра, която продължава във времето и не е еднократна случка. Връзката с любовница се обуслява с голяма емоционална инвестиция и ангажираност. Може би тук е редно да направим едно немаловажно уточнение. Омъжените жени също се случва да имат извънбрачни партньори – понякога краткосрочни афери, а понякога продължителни взаимоотношения. Изследванията обаче сочат, че мъжете са по-склонни към подобен род взаимоотношения. 


Някои изследователи като Браян Чой дават хипотетично обяснение за извънбрачните любовни връзки. В еволюционната теория се твърди, че репродуктивният успех на мъжкия пол зависи от по-големия брой сексуални партньори, което води до предпочитанието до по-краткотрайни взаимотношения. Жените от своя страна имат предпочитание към по-дългосрочни взаимоотношения, тъй като техният репродуктивен успех се основава на избора на един силно отдаден партньор. Именно това противоречие в предпочитанията на двата пола води до еволюционното „уреждане“ на любовни връзки с предварителни договорености.


„Важно е, че нашите открития не означават непременно, че мъжете са развили предпочитание да имат любовници или че жените са развили предпочитание да бъдат любовници сами по себе си “, каза Чой пред PsyPost. „Вместо това такива взаимоотношения могат да отразяват страничен продукт от мъже и жени, преследващи своите противоречиви (и еволюирали) идеали в една връзка.“


Извънбрачните любовни взаимоотношения често са морално осъдителни и никога няма достатъчно добро извинение за участието в подобна афера. Това обаче се случва и никой не е застрахован. Всички тези хора, без значение от коя страна на бариерата ще са, са наши майки, бащи, синове, дъщери, близки, колеги, познати. Всички тези хора са част от нашето общество и живот.


„Другият“ или „другата“ не влизат в тази роля с користни цели да разбият нечие семейство. Те често се сблъскват с емоции като тъга, чувство за вина и съмнение. Вината е постоянният призрак, който придружава любовницата през цялата афера и след това. Колко жени се влюбват в мъж и вярват на повечето от думите и обещанията му? Всички сме го правили в някакъв момент. Доста често срещано е нечий съпруг да каже на любовницата си, че е нещастен в брака си и иска да напусне брачните си взаимоотношения. Това понякога може и да е вярно, но може и да не и дали той ще излезе от брака често е въпросителна. Ако има замесени деца или ако съпругът наистина иска да бъде с жена си, тогава той няма да направи стъпките да напусне семейството си.


Една любовница вече се е поставила в уязвима позиция, така че ако е влюбена в мъжа, с когото има афера, тя ще търси извинения за него и вероятно страда от дълбоко отричане. Може да отнеме месеци или дори години, преди една любовница да разбере, че мъжът няма да напусне жена си заради нея. Ако беше, щеше да го направи по-рано.


Любовниците са като всички други хора на света. Не е необходимо непременно да бъдат хулени.

 

Въпреки факта, че връзките с любовници са доста често срещани в историята и по света, липсват достатъчно изследвания и проучвания за този тип взаимоотношения.