Емоционалната привързаност е дълбоко вкоренена личностна черта, благодарение на която изграждаме привързаност към другите, свързваме се с партньора, изграждаме физическа близост и развиваме взаимоотношенията си. Съответно, породена емоционална дистанцираност може да помрачи благополучието на взаимоотношенията и да доведе до крах на връзката.


Причините за емоционално разединение могат да бъдат разнородни – от пренебрегване и небрежност отстрана на другия или ниска емоционална интелигентност, но причините могат да се коренят и във вас самите. Емоционалната дистанция е често срещано явление в продължителните взаимоотношения. Всяка двойка преживява възходи и падения в отношенията си. Обикновено се развива бавно, което го прави лесен за пропускане, докато пропастта стане значителна. Това често се изразява в липса на емоционална подкрепа от партньора или друг близък. Подобен проблем може да се породи във всеки тип взаимоотношения – интимни, приятелски, с друг значим член на семейството като майка, баща, сиблинг... Емоционалната дистанция в брака или партньорските взаимоотношения води до невъзможност за съвместен живот.


Емоционалното откъсване води до липсата на способност да се ангажираме със собствените си чувства или тези на другия. Всеки индивид има различни емоционални нужди. Когато не успяваме да идентифициаме нуждите на другия във връзката или не успяваме да обясним собствените си нужди, това води до обърканост и има негативно влияние върху партньорите и връзката. В една връзка и двамата партньори следва да са отворени към емоционалните нужди на другия. Всеки изразява любовта си по различен начин и ако този начин не отговаря на очакванията ни, това може да доведе до чувство на неудовлетвореност на емоционалните ни нужди. Важно е да можем да разпознаваме различните езици на любовта, за да разберем, че невинаги чувството на неудовлетвореност е по вина на партньора. Високите нива на стрес, независимо от причините, също могат да доведат до емоционално отдръпване.Емоционалното дистанциране може да се явява защитен механизъм. Понякога във връзката се случват събития, които водят до чувство на несигурност у някой от партньорите. Такива събития могат да накарат партньора да изпитва емоционална несигурност с вас. Съответно отдръпването му го защитава по някакъв начин от уязвимост.


Когато сме силно емоционално привързани към партньора си, искаме да прекарваме възможно повече време заедно. Парадоксално, но факт, че липсата на лично време, което всеки да прекарва за себе си, може да доведе до претоварване на взаимоотношенията. Времето с партньора е важно, но също толкова важно е и времето, в което обръщаме внимание на себе си. В крайна сметка, за да процъфтяват взаимоотношенията, те имат нужда от внимание и ангажираност. Емоционалното разединение не означава непременно край на връзката. Може някой просто да има нужда от малко пространство.


Един от основните компоненти на емоционалната привързаност е и нивото на самооценка на всеки един. Лицата с ниско самочувствие често изпитват затруднения да изграждат пълноценни взаимоотношения и да се привързват емоционално по здравословен и градивен начин. 


На практика, ако проблемите не бъдат идентифицирани, връзката е обречена. Ако нещата не бъдат обсъдени в открита комуникация, преодоляването на кризата е невъзможно. Откритата комуникация следва да се осъществява без критики, нападки и осъждане, а чрез активно слушане и разбиране на другия. Терапията за двойки е изключително полезен и работещ инструмент за двама души, които, въпреки затрудненията, искат да се свържат отново и да останат заедно. Психологът ще ви помогне да разрешавате конфликтите по ефективен начин. Ще ви помогне и ясно да се определят границите на всеки от партньорите.


Терапията за двойки не цели на всяка цена спасяване на връзката. Целта е да се идентифицират причините, които са довели до разединение и да се подобри комуникацията. Но когато емоционалното разединение вече е толкова силно, може би е по-добре да се сложи край на тези взаимоотношения и всеки да получи шанс да продължи напред и да срещне подходящия партньор, с когото ще изпитва сигурна и дълбока привързаност.