Какво означава емоционалната недостъпност? Кои са признаците на емоционалната недостъпност и на какво се дължи това явление?


В психологията и ежедневието все по-често се среща понятието емоционална недостъпност. Много клиенти влизат в кабинета с идеята, че партньорът им е емоционално недостъпен. Пречи ли емоционалната недостъпност за изграждане на романтични партньорски взаимоотношения?


Емоционална недостъпност означава, че отсрещната страна не откликва на нашите емоционални нужди, не може или не желае да се обвърже с нас емоционално и не се ангажира с връзката. В такива ситуации само единият партньор се грижи за връзката. 
Разбира се, хората са различни и не всеки обича постоянно да говори за своите емоции. Но все пак за отдадените партньорски взаимоотношения е важно да можем да се свързваме на емоционално ниво.Влизането в романтични взаимоотношения с емоционално недостъпен партньор си има своите негативни страни. Такива взаимоотношения често се превръщат в токсични. Какво би могло своевременно да ни предпази от влизането в подобен тип взаимоотношения? Разбира се, да разпознаваме поведението на емоционално недостъпната личност. Основни признаци на емоционална недостъпност са безразличието, избягването, дистанцирането. Емоционално недостъпната личност често проявява студенина, незаинтересованост и не поставя приоритет на развитието на връзката. Този партньор не споделя своите чувства, емоции, мисли, преживявания. Прави планове, без да включва или да се допитва до партньора си. Често проявява ниско чувство на емпатия, сякаш не разбира или не споделя чувствата на другия. Такава личност често взима решения, които са основани само и единствено на личната изгода, без да взема предвид чувствата на партньора. Един от знаците, че сте привлечени от емоционално недостъпен човек, е наличието на поредни неуспешни връзки в миналото. 


Клиничният психолог д-р Мелиса Робинсън-Браун казва, че да си емоционално недостъпен означава „да нямаш способността да споделяш или изразяваш емоции с друг човек, както и да задържаш емоционално пространство за някого“.


Как точно връзката с емоционално недостъпен партньор се превръща в токсична?

 

Подобен род взаимоотношения често водят до чувство на отхвърленост, самота и безсилие у емоционално достъпния партньор. От цялото трупащо се негодувание може да произлязат и състояния като тревожност, депресия и емоционално изтощение.


Как точно един човек се превръща в емоционално недостъпен?


Емоционалната недостъпност може да има различен произход. Разбира се, както и много други негативни неща от настоящето, може да имат произход от ранното детство. Влияние може да окаже връзката с родителя в детските години и какъв тип привързаност е демонстрирана. Деца, чиито емоционални нужди не са били задоволявани в детството от родителите, е твърде вероятно да се превърнат в емоционално недостъпни възрастни, именно защото познават този модел на поведение. Съответно проявяват избягващ стил на привързаност. Те трудно се доверяват на другите и изпитват затруднения да създадат по-интимни и близки отношения.


Емоционалната недостъпност не е задължително да произхожда от детството. Също така не е задължително да съпътства човека през целия му житейски път. Тя може да се дължи на по-скорошни фактори като тежка раздяла, загуба на близък човек, история с насилие. Всичко това носи болка и може да доведе до ниска самооценка, което от своя страна затруднява възможността за доверяване и влизане в интимни взаимоотношения с нов партньор. Ако емоционалната недостъпност се дължи на тежка травма или насилие, обикновено се изисква професионална помощ, за да може лицето да се справи с негативните последствия.


Емоционалната недостъпност в повечето случаи се явява защитен механизъм. Но, ако сте във връзка с такава личност е добра идея да се отдръпнете за кратко и да се опитате да погледнете нещата отстрани, за да видите и признаете, че поведението на партньора ви не е нещо, което да е свързано с вашата връзка. Редно е да признаем, че това не е лесно, особено когато се касае за близки и любими хора. Но съще е редно и да кажем, че всеки е в правото си да съхрани душевната си енергия и да не се подлага доброволно на страдания. 


Емоционалната недостъпност включва страх от интимност и обвързване и проблем с изразяването на чувствата и емоциите, но това може да бъде преодоляно с психотерапия и консултиране, ако човек осъзнава, че това пречи за здравите и близки взаимоотношения.