Понякога несигурността на партньора може да се дължи на нелекувана травма.


В кабинета ми често клиентите ми споделят:
„Не разбирам защо на моя партньор му е толкова трудно да бъде открит и откровен с мен.“
„Какво мога да направя, за да накарам партньора си да ми вярва повече?“
„Жена ми казва, че рядко разпознавам нейните нужди, а аз съм доста внимателен с нея.“


Твърдения като тези може да показват, че вашият партньор се чувства несигурен във връзката ви. Емоционалната безопасност и сигурност са в основата на здравата връзка – те допринасят за по-голяма интимност, по-силно емоционално благополучие и дори по-добро физическо здраве.Понякога несигурността на вашия партньор може да се дължи на нелекувана травма. Може да се дължи и на вашите собствени действия – действия, които може дори да не подозирате. Дори, ако несигурността на партньора ви не е по ваша вина, има неща, които можете да направите, за да накарате партньора ви да се чувства по-сигурен във връзката ви.


С отминаването на етапа на медения месец любовта, която имате един към друг, може да бъде изпитана по начини, по които не е била изпробвана досега. Докато вие и връзката ви растете, повишеният комфорт и уязвимостта могат да направят недостатъците на партньора ви да изглеждат по-очевидни за вас от всякога. Може дори да откриете непознати досега и евентуално неприятни части от неговата/нейната личност.


Важно е да си напомните, че не е необходимо да коригирате проблеми, които вашият партньор може да има. Вместо това, това, което трябва да направите, е да "задържите пространство". Ако вашият партньор преминава през период на изключителен стрес или гняв (което може да е повече за него, отколкото за вас), опитайте се по всякакъв начин да му кажете, че се справяте с това заедно. Когато се сблъскате с трудна ситуация, заменете пренебрежителни коментари като „Трябваше да знаеш как да се справиш със ситуацията по-добре“ с коментари като „Виждам, че си се опитал да направиш всичко възможно. Навигирането в предизвикателствата може да бъде наистина трудно, но можем да го направим."


Простото утвърждаване и разпознаване може да допринесе много за внушаването на чувство за сигурност у партньора ви. Приемането е един от ключовете към щастливата връзка.


Може да бъде изтощително да си около някой, който е свикнал да се преструва, че всичко е наред, докато не може да го сдържа повече. Повтарящото се непоследователно поведение всъщност е форма на саботаж на връзката.


За да спасите връзката си от разпадане, започнете да практикувате отговорност. Опитайте се да бъдете надеждни и кредитоспособни, като сте последователни в думите и действията си. Не казвайте неща, които наистина не мислите. За да накарате партньора си да се чувства по-сигурен, трябва да действате почтено.


Например, ако той има склонност към прекомерна компенсация след спор от страх какво може да си помислите за него, трябва да му кажете, че споровете са добре дошли и че наличието им не означава, че внезапно вече не харесвате партньора си. Освен това проявявайте интерес към живота на партньора си и бъдете на разположение за него. Малки неща като бързи и редовни срещи и разговори преди лягане могат да бъдат смислени.


Понякога излизането от пътя ви също показва, че полагате усилия и че сте отдадени на връзката. Тези малки стъпки допринасят за изграждането на трайно доверие между вас и вашия партньор.


За всяко разногласие и спор, които имате, има паралелна възможност да проведете помирителен разговор относно създаването на емоционална безопасност. Връзките често стават по-силни чрез процеса на разрушаване и поправяне. Ако се опитаме да избегнем битките, може също да пропуснем възможността да опознаем партньора си на по-дълбоко ниво. Използвайте времето веднага след спора, за да уведомите партньора си как точно ви е накарал да се почувствате. Говорете за областите, върху които и двамата можете да работите, вместо да се опитвате да приписвате вината. Извинете се, когато е уместно, или поне кажете, че се чувствате зле, че сте наранили чувствата му. 


Бъдете любопитни и проверете с тях какво можете да направите следващия път, когато се почувстват стресирани, тревожни или тъжни. Истинската безопасност също идва от това да бъдете чути и разбрани. Може да напомни на партньора ви, че въпреки всички трудности, вие все още искате да успеете с него.


Изследване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, обяснява, че е напълно нормално чувствата на партньорите един към друг да се променят от време на време. Но това може да бъде трудно преживяване за някой, който е несигурен. В крайна сметка, ако връзката ви е безопасна зона без осъждане, и двамата партньори трябва да могат да се справят с повечето трудности и да излязат по-силни.