Независимо дали връзката е нова или дългосрочна, времето, прекарано с партньора, може да повлияе върху здравето. Проучвания показват, че хората, които живеят в хармония с половинките си, имат по-малко проблеми със здравето и живеят по-дълго


В изследвания се съобщава, че партньорите също могат да си повлияят взаимно да избегнат болести. Например хората, които са щастливо женени, е 3 пъти по-вероятно да живеят 15 години след коронарен байпас. Женените също са с по-нисък риск от сърдечносъдови проблеми, отколкото разведените или неомъжените. 

 


В проучване на изследователите от университета Бригъм Йънг хората в щастливи бракове имат по-ниско кръвно налягане, отколкото останалите. Хората, които не изпитват удовлетворение във връзката си, по-често страдат от по-високо кръвно налягане. Намирайки се във връзка с конфликти, тялото отделя хормона на стреса, а в резултат се повишава сърдечната честота. Тези фактори могат да повишат кръвното налягане с течение на времето.


В няколко проучвания е доказано, че браковете подобряват процента на оцеляване на хора с ракови образувания, включително рак на простатата, белите дробове и дебелото черво. В голямо проучване на 3,8 млн. пациенти с рак, публикувано през 2009 г., 58% от хора в брак са живели приблизително 10 години след поставяне на диагнозата, в сравнение с 52% от хората, които не били минали под венчило. Според специалистите самотата и стресът при раздяла имат отрицателен ефект върху имунната система.


Изследвания показват, че конфликтните отношения между възрастните са свързани с по-лош сън. Няколко проучвания са открили също връзка между брачните проблеми и повишения риск от тревожно разстройство. За сметка на това, бракът може да помогне за предпазване от безпокойство. 


В проучване на Световната здравна организация от 2010 г. на 35 000 души в 15 страни онези, които били женени, имали по-малка вероятност да изпитват тревожност или други психични разстройства. Тъй като често депресията и тревожността вървят ръка за ръка, се смята, че хармоничният брак може да намали риска от депресия, но също така облекчава симптомите ѝ при засегнати.