В случай, че сте от двойките, които живеят разделени за дълго, не бива да се притеснявате. Според ново проучване липсата на интимната половинка не допринася за „изветряване“ на любовта – даже напротив, стига, разбира се, да имаме достъп до видео разговори, телефони и SMS-и. 
 
Всъщност, немалка част от студентите се налага да се разделят с половинките си, а изследователите твърдят, че това може да не окаже отрицателно въздействие върху отношенията между влюбените. 
 
За целта на проведеното проучване участие вземат 63 хетеросексуални двойки, които трябва да си водят дневник в продължение на една седмица, където да отбелязват взаимодействията с половинката си. Половината от двойките имат връзка от разстояние. 
 
Участниците в проучването са младежи – на около 21-годишна възраст и са влюбени в половинките си. Тези, които живеят отделно едни от други, са разделени географски средно за 17 месеца. Изследователите от университета „Корнел“ в Ню Йорк установяват, че разделените двойки имат контакт поняколко пъти на ден. Това взаимодействие обаче е много по-смислено и значимо за отношенията им.
NEWS_MORE_BOX
 
При двойките, които са в т.нар. „географски невъзможна ситуация“ има по-голяма вероятност да разкрият повече себе си във всеки разговор, както и да идеализират отговора на партньора, освен това всеки контакт трае по-дълго време. Според проучванията именно това са градивните елементи на всяка връзка. 
 
От друга страна, двойките, които се виждат постоянно, сякаш не влагат толкова усилия и са по-реалистично настроени относно отговорите на партньорите си. 
 
Проучването не разкрива с точност каква е причината за по-дълбокото споделяне при разделените двойки. Вероятно е обаче партньорите да се чувстват по-спокойни, тъй като не трябва да се тревожат от „разкодиране“ на езика на тялото, което ги прави по-уверени и по-откровени. Или пък ограниченото време с партньора им ги кара да искат да го оползотворят, вместо да го губят с празни приказки. 
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Communication.