Бракът и създаването на семейство е като книга. Но не от тези прочетените, а книга, съдържаща много страници, които тепърва трябва да бъдат написани, преди да бъдат прочетени. Страниците представляват различни аспекти от семейния живот, които са различни за всяко семейство. И независимо от състава на семейството и семейната структура, целта винаги е една – заедно за едно – благото на семейството. Семейният живот включва много неща – домакински задължения, финансови задължения, родителство, грижи за родителите, взаимоотношенията с партньора и децата... 


Създавайки семейство, двамата партньори започват да пишат и четат една книга, но в един момент често се случва те да се разминат някъде по пътя и да попаднат на различни страници. Нормално е двама възрастни да виждат света по различен начин. Затова и често се случва да нямат единодушие по някои въпроси в семейството. Дребните различия в началото не са проблем, но понякога с времето те се задълбават и стават по-натоварващи. И се случва някой дребен конфликт да прерастне в грандиозен скандал. В центъра на тази размяна на топката обаче са децата.

 


Много често се получава така, че в кабинета ми водят дете, което има някакъв проблем, но накрая се оказва, че проблемът е в родителите и комуникацията помежду им. Разногласията между родителите по отношение възпитанието на децата е нездравословно както за взаимоотношенията им, не е добре и за децата, тъй като в един етап те започват да използват тези разногласия в тяхна полза. Често се случва единият родител да определя едни граници, а другият да ги разрушава, понеже смята, че те поставят прекалено много ограничения на децата. Състезанието за „най-готин“ родител често подкопава собствения ви авторитет в дългосрочен план.


Често в семейните сесии, когато попитам клиентите си кое е най-важното за тях, те посочват децата. Ето защо е необходимо да са сплотени и заедно да създадат и следват план за отглеждането и възпитанието на децата. основната роля на родителите по отношение на децата им е възпитание, личен пример и определяне на граници. Липсата на някой от тези компоненти неминуемо повлича и другите. Напоследък определянето на граници се оказва голям проблем. Това е много честа тема на разговор при консултирането на родители. В света се сблъскваме с много ограничения и семейството е първата среда на социализация за детето, съответно първото място където за детето трябва да се положат граници. Децата трябва да се научат как да се справят в ситуации, които биха възникнали по-нататък в живота като как да се държим с другите хора, как да се държим в клас, на работното място, когато пътуваме с градския транспорт. За да овладеят тези норми на поведение, двамата родители трябва да поставят ясни очаквания и ограничения за поведението на децата си.


Редно е децата също да бъдат отговорни. И, съответно, да понасят последствията за своята безотговорност или при нарушаването на правилата. В контекст на взаимоотношенията в семейството може да определите правила за отношението към братя или сестри, тъй като в тези взаимоотношения в детска възраст често се стига до обиди и физически разпри.


Ако някой от родителите не е съгласен с другия, това никога, ама никога не трябва да се обсъжда пред детето. Тези въпроси се решават в личен разговор без присъствието на деца. Осъзнайте, че когато единият родител подкопава другия родител по този начин, това наранява и двамата родители. Мисля, че ключът е да започнете с намирането на едно нещо, за което можете да се съгласите и да тръгнете оттам. Много често в консултирането в кабинета ми използвам такива техники, при които двамата възрастни да трябва да се кооперират и да работят заедно. Нещо, което се оказва не особено лека задача. Затова вземете едно нещо, за което можете да се съгласите, и след това започнете да правите ограничения за това - и да се подкрепяте един друг. Мисля, че ако можете да се съгласите по едно, е по-лесно да преминете към друго. След като едно нещо работи, можете да изградите някаква инерция и да поставите основата на взаимно родителство.


Родителите трябва съзнателно да работят, като полагат усилия да останат на една и съща позиция по отношение на децата си. Не идва естествено. Ако един ден сте съгласни и тогава започнете да усещате, че това се променя и да ви се изплъзва, вие и съпругът ви трябва да седнете и да поговорите за това. И между другото, разногласията, които имате по отношение на други неща в брака си, също ще се отразят на начина, по който се справяте като родители.