Животът неминуемо ни учи на своята многоизмеримост постоянно. Първо срещаме любовта като безусловна даденост да растем щастливо и опознаваме света, после ни потапя в трепетните вълнения заради блясъка на две очи... Понякога се лутаме от една в друга крайност. Така излезли от невинността на детството се втурваме алчно да изпитваме всяка наслада, която може да ни дари отдаването на другия. Не след дълго обаче разбираме, че сексът не е любовта, от която се нуждаем и може би го отхвърляме в представите си за подходящия партньор – който може да носи отговорност, умее да гради, уважава ни... И забравяме, че ние не сме само ума, тялото или чувството, а всичко в една неразделима съвкупност.


Животът понякога е коварен и точно, когато си мислим, че сме открили човека, с който да делим дните си, ни поднася нова изненада. А може би именно тази негова част е най-приятна и истинска? Защо, когато човекът, когото сме открили и който отговаря на всички онези поставени от самите нас в младостта описания, след години ни разочарова. Дори, когато е отговорен, гради, уважава ни и е моралната ни опора...


За много двойки фактор за разтрогване на връзката е постепенното отчуждение, омръзването. Ясно е, че стени се издигат при конкретни събития или поредица от разочароващи стъпки. И въпреки, това кой е онзи процент вероятност, който разделя двама души, живели достатъчно дълго заедно, намерили сродно един в друг.


Две немаловажни условия подчертават психолозите, като добра основа на връзката са: несъмнено общите интереси, и сексуалната съвместимост.


Обяснявайки сексуалната съвместимост между партньорите, психолозите и сексолозите, най-често споменават за необходимост от пасване на половия темперамент при двамата. Сложно е да се даде кратко определение за полов темперамент, тъй като той включва комплекс от фактори като телосложение, особености на половите органи, хормонален фон, но и активност на либидото.

 

 


С нисък сексуален темперамент се определят хората, чиято сексуална активност се простира до желанието за възпроизвоство и за поддържане на здравето. Този тип хора обикновено са настроени романтично, привързват се към партьора си и му отдават живота си. Обикновено именно те създават добри семейства и можем тях искрено да определим като приятели.

 

 

Хората със силен сексуален темперамент можем да отличим точно с противоположните харектеристики. Тестостеронът е много и това вероятно ще познаем по по-богатото окосмяване, независимо дали става въпрос за мъж или жена. Тези хора се отличават с бързото си израстване, смяна на партньори, дори невъздържание, предприемане на рискове. Любовта им е бурна и изпепеляваща, нагорещена от страсти, но някак бързо отминаваща, оставаща като след пожарище само пепел в душата на другия. Истината е, че връзката с такъв човек няма как да е спокойна и тиха, а обвързването за дълго - нереалистично.

 

NEWS_MORE_BOX

 


По-голямата част от хората са със среден сексуален темперамент, който би могъл да се характеризира с постоянно активно либидо, някъде по средата между липсата и изтощението от бурни емоционални страсти и сексуални изживявания.


Реалната двойка – това са партньорите, които не само са открили еднаквост в разбиранията си за света и ценностна система, но и са с еднакъв темперамент по отношение на най-интимните моменти, със съвпадаща сексуална активност и хармоничност.

 

 

Иначе? Иначе много вероятно е след време единият да изпита липса на достатъчно близост или обратното да се усети пренаситен от ласки, с което и се заложи разочарованието и разклащането на връзката...