Депресията е изненадващо често срещано състояние. Обвиняваме съвременния начин на живот и ежедневното напрежение. Понякога не можем да преборим стреса, а в същото време не сме застрашени от физическа опасност, за да изразходваме целия натрупал се адреналин в нас. Може би, ако ни се налагаше да тичаме, нямаше да страдаме толкова често от депресия, но днес животът ни е друг...

 

Свързваме депресията с продължително изпитване на тъга. Но истината е, че невинаги депресираният може да се разпознае само по този критерий. Понякога и зад усмивката на някого също може да се крие неразпозната депресия.


 

Не бива и да окачествяваме всяка тъга за депресия. Как да различим двете състояния, за да можем да помогнем тогава, когато е нужно адекватно, а не по лошия начин.

 

Тъгата е естествена човешка емоция, която изпитва всеки и може да се породи от ред събития в живота ни, като загуба на близък, развод, загуба на работа, финансови проблеми, неприятна атмосфера у дома...

 

Понякога усещането според обстоятелствата може да продължи по-дълго – например, когато ни отнема месеци да намерим работа или се наниже поредица от разочароващи събития.
 
Чувството на тъга олеква, когато проблемът се сподели и отминава след време. 

 

Когато обаче състоянието продължи повече от 2 седмици и започне да се проявява неспособност да се изпълняват обичайните ежедневни задължения, тогава вече е добре да се запитаме дали тъгата не е израз на депресия. 

 

Депресията е емоционално разстройство, което засяга личността във всичките ѝ аспекти. Тежката депресия се окачествява като психично разстройство и изисква специална терапия, ръководена от един-двама специалисти. Депресията засяга възприемането на света и изменя чувствата, влияе на поведението, взаимоотношенията, независимо дали се отнася за мъж или жена, млад или възрастен човек. 

 

Част от симптомите на депресия включват липса на вътрешна мотивация, постоянна тъга, изпитване на безнадеждност, отсъствие на интереси и изоставяне на дейности от ежедневието. Много е възможно да има съзнателна или не мисъл за самоубийство. 

 

Нямам как да не направи впечатление, че съответният човек не се весели и избягва да прекарва дълго време в компанията на близки или приятели, освен че заниманията, които досега са му доставяли удоволствие, са оставени. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Промяната се усеща и на работното място или в училище. Такъв човек трудно може да завърши възложено задание, продуктивността и резултатите му падат драстично. Силно засегнати са способностите за концентрация и вземане на решения. 

 

Занемаряват се и ежедневните навици – не се пазарува, не се готви, почиства дома, занемарява се външният вид...

 

Към тези признаци, които са налични на ежедневна база, може да добавим и отслабването или наддаването на тегло. При някои се наблюдава безсъние, при други – обратното, прекалено и необичайно късно ставане. 

 

Тези хора имат ниска самооценка. Обикновено страдат от безполезност, чувство на вина или пък точно обратното претоварват се с излишно много поети ангажименти.

 

Същевременно, дори и да не вършат нищо, изпитват постоянна умора и липса на енергия. 

 

За да се постави диагноза, е достатъчно да откриете 5 от изброените групи симптоми.


Пазете близките си и им подайте ръка при нужда. Празниците не помагат на депресираните, но празниците дават възможност с времето си да се помогне на близък. Обикновено е трудно да се измъкнеш сам! Добре е да разчиташ и на компания.