Какво прави връзката между двама души здрава? На този вечен въпрос не е лесно да бъде намерен отговор. Но едно е ясно – споделянето на любими ресторанти, храни и пътувания, може привидно да описва перфектната връзка, но уви, само общите интереси не стигат за това.


„Страхотната връзка е безопасно място и за двамата партньори, а най-важните компоненти са любовта и взаимното уважение“, казва Дженифър Хоуъл, треньор по лидерство и връзки в Роли-Дърам, Северна Каролина. Той е категоричен, че здравословната връзка е изключително важна за партньорите, защото обратното - токсична, отнема качество на живот, като повишава депресията и тревожността, влияе на съня и дори създава нездравословни навици.


Да бъдеш част от балансирана, романтична връзка е свързано с постигане на чувство за щастие и благополучие, сочи и проучване, публикувано през август 2019 г. в списание „Личност и социална психология“. В него се твърди, че много по-здравословно е да бъдем „сингъл“, отколкото погълнати от затомрозяваща и тежка връзка.А как се разпознава добрата връзка между двама души?

 

1. Не се страхувате да говорите

Лесно е да разбереш кога партньорът ти прави нещо, което не ти харесва - може би не всеки път той или тя се държи както очакваш или пък кръшка от дамашните задължения, но щом можеш по всяко време да кажеш на любимия си какво ти тежи, значи си на прав път.


Това отнема много сила, самочувствие и смелост, защото така човек показва своето уязвимо място, но здравословната връзка затова е такава, защото в нея партньорите се чувстват спокойни и сигурни да споделеят и говорят за чувствата си.

 

2. Доверието е в основата на връзката

Доверието е ключово във всички взаимоотношения, но със социалните медии и мобилните телефони, връзките могат да се превърнат от оазис на спокойствието в задушаващо бреме.


Много е важно партньорите да покажат, че може да им се вярва. Защото няма по-добра храна за хармоничната връзка от зачитането на свободата и личното пространство на другия. Без изтощителни, ежедневни проверки във Фейсбук и по телефона.

 

3. Невинаги на едно и също мнение

Всяка двойка влиза в битки. И това е добре. Специалистите по връзки дори съветват двойката да има няколко теми – около пет, по които никога няма да са на едно мнение. Наричат го здравословна борба.

 

4. Взаимно насърчаване

Взаимното уважение и доверие се допълва перфектно от пълната подкрепа между партньорите. Особено когато годините напредват е особено важно хората да уважат половинката си и взаимно да насърчават постигането на поставените цели. Дори и те да не са задължително общи. Това е част от зачитането на личното пространство и индивидуалност.

 

5. Зачитане на интересите

Според специалистите тайната да перфектната връзка се крие в умението всеки от партньорите да поддържа своите интереси, но и да зачита тези на партньора. Колкото и различни да са те. 


Важно е двамата да се насърчават взаимно. Това изгражда у всеки самочувствие, радост и удовлетвореност. И не на последно място гони свръхзависимостта един от друг от връзката.

 

6. Границите се почитат и уважават

Здравата връзка означава, че двамата участват в един и същи екип. В здравословните отношения и двете страни обсъждат и се споразумяват по важни теми, които имат смисъл един за друг. Семейният бюджет, лятната ваканция или образованието на детето – са само част от примерите.


В нездравословните връзки обикновено тази екипност е нарушена и единият винаги надделява, потискайки другия. Ако единият партньор многократно пренебрегва това, което е ценно за другия, то това е сигурен знак, че връзката вече е токсична, сигнализират експертите.

 

7. Чувствате се щастливи и подкрепяни

След като първоначалното вълнение на новата връзка отшуми, не е трудно човек да провери накъде вървят нещата. Като си отговори на няколко въпроса: Чувстваш ли се щастлив и подкрепен от партньора си? Как е твоето настроение и самочувствие? Ако почувствате някакво напрежение или липса на подкрепа, можеш ли да говориш за това с половинката си?


Според проучване, публикувано през юли 2015 г. в „Журнал за афективни разстройства“, което разглежда почти 5000 възрастни двойки на възраст над 50 години, незачитането на част от изброените вече условия за здравословна връзка, увеличава риска от депресия, тревожност и дори може да е повод за самоубийствени мисли. От друга страна, силните партньорства защитават хората, когато са в кризата - точно в моментите, в които човек се нуждае някой да бъде на негова страна.