Лятната ваканция е сред малкото възможности за децата да играят свободно, след като в близо десетте месеца на учебната година времето им е било почти изцяло разпределено и планирано.

 

Все повече проучвания показват, че свободната игра е важна за здравословното развитие на детето. Тя му дава възможност да използва своето въображение, докато развива когнитивните, социалните и физическите си умения.


 

Свободната игра е естествена, непланирана и спонтанна. В наши дни, като родители сме все по-склонни да се намесваме, когато децата играят с други деца, като им помагаме да преодоляват своите разногласия, даваме им идеи за игра, наемаме аниматори, за да ги „спасим“ от скуката.

 

Така неволно им отнемаме възможностите да решават сами, да развият своите социални умения и въображение, да преговарят и постигат компромиси.

 

Проучвания показват, че свободната игра променя структурата на развиващия се детски мозък, укрепвайки връзките на невроните в префронталната кора. Това е областта на мозъка, което е отговорна за решаването на проблеми, вземането на решения, планирането и регулирането на емоциите.

 

Тъй като неструктурираната игра включва изпробване на различни стратегии без конкретни цели или сериозни последици, децата могат да изпробват различни идеи по време на игра и да видят какво се случва.

 

От друга страна свободната игра учи децата да имат положително взаимодействие с другите. До скоро учените смятаха, че играта при животните е просто упражнение, за да могат да станат по-ефективни ловци. Проучване на играта при плъховете обаче показа, че чрез нея младите плъхове се учат как да взаимодействат с другите по положителен начин.

 

Други проучвания показват, че свободната игра е предпоставка децата да се справят по-добре в училище. За съжаление, кратките междучасия и липсата на зелени пространства за игра на двора и кът за игра вътре в училищата продължават да са масовата реалност.

 

Очевидно е, че свободната игра стимулира децата да се движат, развива сръчността им и ги учи да се ориентират в пространството. В свят, в който всички се движим все по-малко и по-рядко, това е предпоставка за по-добро здраве. Физическата активност помага на децата да поддържат здравословно тегло и ги предпазва от диабет тип 2, като увеличава чувствителността на организма към хормона инсулин.

 

В случай, че идеята за изцяло неструктурирано време Ви безпокои като родители, бихте могли да включите и планирани дейности в лятната ваканция на децата. Ежеседмично посещение до библиотеката, уроци по плуване, излети с колелото, вечер на настолните игри или на семейния читателски клуб са част от многото възможности децата да бъдат заети в част от времето. И не се тревожете, когато детето каже "скучно ми е": децата често трябва да преминат през този първоначален дискомфорт, за да се свържат със своето безгранично любопитство и въображение.

 

Източници:

http://www.peoplebehindthescience.com/dr-sergio-pellis/

https://www.npr.org/sections/ed/2014/08/06/336361277/scientists-say-childs-play-helps-build-a-better-brain

https://www.ulethbridge.ca/artsci/public-professor-series-dr-sergio-pellis