Първите впечатления и години в училище могат да имат голямо значение за развитието на детето. Ранното детство е период на когнитивно, емоционално, социално и физическо развитие. Отговорността за създаването на пълноценна и подкрепяща учебна среда, и на добри навици за учене, пада не само върху учителите. Родителите играят също толкова важна роля.

 

Това, което можете да направите, е да насърчите предварително независимостта и самочувствието на детето, особено при по-малките деца, за да сведете до минимум тревогата при раздяла.


 

Направете няколко пробни разходки до училище пеша или с автобуса. Поговорете с детето къде може да се намира новата класна стая. Потърсете възможност да посетите с детето училището и разгледайте заедно училищния уебсайт.

 

Потърсете книги, които разказват истории за първия учебен ден. Четенето им заедно с детето е чудесен начин да поговорите с него за училище и да го подготвите за това какво да очаква.

 

Поговорете с детето за възможностите за хранене в училище. Направете списък с любимите му храни, за да ги осигурите в раницата през първите няколко учебни дни.

 

Обсъдете рутината в училище, продължителността на часовете и междучасията, краят и началото на учебния ден, предметите, които детето ще изучава, и правилата относно поведението, за да знае детето какво да очаква. Говорете с него и за това кой ще го води и прибира всеки ден и в колко часа, защото това му вдъхва чувство за сигурност.

 

Обсъдете какво да облече на първия учебен ден и го пригответе предварително. Децата обичат да получават нова дрешка за специални случаи.

 

Направете заедно списък с консумативи, като химикалки, моливи, пастели, една или две тетрадки, нова раница, кутия за обяд, шише за вода. Купете ги заедно, а след това позволете на детето да си играе с тях и да им се порадва преди началото на училището.

 

Установете здравословен режим за лягане вечер и ставане сутрин поне седмица преди началото на училище. Сънят е много важен за физическото развитие и психичното здраве на децата. Също така укрепете хигиенните навици на детето, като често миене на ръцете.

 

В случай, че детето има притеснения за коронавируса или тръгването на училище, отделете време да поговорите и му отдайте Вашето нараздвоено внимание. Създайте напрунудена и спокойна атмосфера за разговор по време на разходка или докато приготвяте заедно вечерята. В случай, че детето се тревожи за нещо, първо признайте притесненията му, преди да му предложите успокоение.