Прекалено строго възпитание и честите наказания  в детството могат  да доведат  до неприятни последици в по-напреднала възраст, предупреждават  терапевти от университета в Монреал.
 


Според специалистите строгият педагогически подход нарушава емоционалното развитие на децата и повишава риска от развитие на тревожни разстройства, социални фобии и пристъпи на паника в по-късна възраст.
 


Канадските учени са изследвали как анатомичното и физиологичното развитие на мозъка се повлияват от възпитанието в първите години от живота на детето.
 Резултатите се базират на данни събрани от 120 подрастващи на възраст между 12 и 17 години, които били подложени на изследване на мозъчните функции с помощта на ядрено-магнитен резонанс.
 


Получените данни били съпоставени с честотата на тревожност, панически атаки и чувството на страх, които са резултат от строгото възпитание в ранна възраст.
 


Било установено, че в следствие на безпокойството и страха породен от родителските наказания, настъпват промени в две специални структури в мозъка- амигдалата и предната мозъчна кора.
 


Авторите на изследването са категорични, че подобни възпитателни практики, често използвани от родителите, за да усмирят буйните си деца, са изключително вредни за психиката на подрастващите и могат да провокират  хронична форма на тревожност, фобии  и други неврологични заболявания в зряла възраст.