Високото ниво на напрежение и стрес на работното място повишава рисковете от излизане в болнични заради психично разстройство, се твърди от проучване.

То е проведено между 12 000 шведи в продължение на 5 години, време през което около 8% от работещите излизат в болничен заради сериозен емоционален проблем. Данните от нещо ще бъдат представени в августовския брой на Journal of Occupational and Environmental Medicine.

 

В три четвърти от тези случаи са засегнати жени. По-голям риск за хората се изчислява при работните места, където има голямо натоварване, напрежение, липсва социална подкрепа и са налични твърде високи изисквания към служителите. Пагубният ефект на работното място се равнява на този от воденето на нездравословен начин на живот и тютюнопушенето. За изненада и на самите изследователи употребата на алкохол не се оказва причина за отстъствие от работа заради психично разстройство.

От друга страна повишената двигателна активност намалява този риск.

От предишни проучвания става ясно, че работният климат и психо-емоционални условия на работното място влияят на числото болнични в дадена компания.


NEWS_MORE_BOXТози проблем се разрешава успешно от организации, които фокусират вниманието си върху подобряването на психо-социалната работна среда, особено с намаляване на високите и неадекватни изисквания на работното място.

Мярката да се води по-здравословен начин на живот за запазване на емоционалното здраве, без да се решат проблемите на работното място, е далеч по-малко ефективна, подчертават изследователите.