През втората година от живота си децата започват да развиват загриженост към емоциите на другите хора и да се опитват да ги утешават. Това умение се нарича емпатия (в буквален превод „вчувстване“) и е важно за емоционалното развитие на децата.


Например имали сте тежък ден на работа, прибирате се вкъщи и сядате уморено пред телевизора, и виждате детето ви как идва със загрижен поглед, прегръща ви и веднага се чувствате по-добре. Детето проявява емпатия към вас, независимо, че е само на две години.


Това е забележително постижение, тъй като доскоро се смяташе, че малките деца не могат да възприемат друго, освен собствените си чувства и нужди. Но изследователите откриват, че емпатията започва още в началото на живота – може би сме родени с тази способност.Бебетата се раждат със способност да отговарят на емоциите на околните, да имитират лицевите изражения на хората, които се грижат за тях, и да избухнат в плач, ако друго бебе плаче. На тримесечна възраст, те реагират различно на щастливи и на тъжни лица, което показва че ги разграничават. Бебетата реагират на нещастието сякаш самите те го изпитват. Тези реакции все още не могат да се нарекат емпатия, но са първи опити за преживяване на чуждите емоции.


До първата година на бебето настъпват големи промени. Например две бебета на около година си играят, едното се опитва да вземе играчка, спъва се, пада и си удря крака. Дали другото бебе ще забележи и реагира? Не само, че ще забележи, но и може да започна да гледа притеснено. Може да се изплаши, да се чуди дали нещо лошо няма да му се случи и на него. На тази възраст бебето започва да осъзнава, че някой друг страда, но все още не знае как да реагира. Тези поведения също са част от развитието на емпатията. Често децата подражават на чуждите емоции, за да ги разберат по-добре.


Когато показват на едногодишни бебета видеокасети с плачещи деца, те започват да проявяват признаци на стрес, като започват да си смучат ръцете, дрехите или играчката. Виждането на човек, който плаче и реагирането на това, също се приближава до емпатията. Така наречената двигателна мимикрия – физическо подражаване на дистреса на другите, което може да премине в емоционална реакция, изчезва около средата на третата година, когато децата осъзнават, че чуждата болка е различна от тяхната и могат по-лесно да утешават другите.


Различната чувствителност към страданието зависи от възпитанието. Децата показват повече емпатия, ако родителите им обръщат внимание на чувствата на пострадалия, когато с поведението си са предизвикали негативни емоции. Както и подражават на емпатичните реакции на родителите си към хора в беда.

NEWS_MORE_BOX

 


Как се развива емпатията? В друго проучване, което изследва три групи деца на различна възраст и техните реакции на емоции, изразени от майките им се установява, че:

 

  • При децата на 13-15 месеца повече от половината се опитват да погалят, прегърнат или докоснат друг човек, изпитващ негативни емоции. Това означава, че не само отговарят на емоцията която виждат, но и се опитват да накарат другия да се почувства по-добре. Това не значи, че всеки път детето ще прояви интерес и загриженост, напротив, но показва първи признаци за емпатия.
  • Децата на възраст 18-20 месеца показват по-развито социално поведение и повече варианти на реакция. Това включва питане – „Добре ли си?“, споделяне на лакомства, опити да се помогне като се донесе нещо и др.
  • На 23-25 месеца децата проявяват още повече емпатия като всички деца в проучването, освен едно, проявяват загриженост и се опитват да помогнат на страдащия, дори без окуражаване от родител. Освен, че проявяват емпатия към своите майки, те показват и загриженост към непознати.
  • Имайте предвид, че дори детето ви да може да проявява емпатия, това не означава, че ще го прави всеки път. Понякога може изобщо да не покаже съпричастност или дори да се смее, когато причини на друго дете или възрастен неприятна емоция. Важно е да запомните, че децата се учат да изразяват емоциите си и ще стават все по-добри.

 

Полезни съвети:

  • Показвайте емпатия и съпричастност към децата си. Изследователите доказват, че родителството с емпатия и емоционално ръководене, подпомага здравословното емоционално развитие на детето.
  • Обяснявайте просто и ясно как се чувстват другите хора, когато са наранени или тъжни. Това е особено важно, когато детето ви с неговите действия или думи е допринесло за негативни чувства („Когато го нарече с тези думи, той се почувства тъжен, защото иска да сте приятели“). Не подминавайте тези ситуации.
  • Бъдете пример и ролеви модел за изразяване на емпатия. Децата са много добри в това да копират поведенията и ще се държат по същия начин както вие се отнасяте с другите хора.
  • Оценявайте опитите за емпатия на малкото ви дете. Когато си сподели играчката, когато утеши някой друг, който плаче, давайте признателност на детето за тези жестове на емпатия.
  • Не очаквайте детето ви да проявява емпатия всеки път. Малките деца все още се учат как работят емоциите и как да общуват с другите. Окуражавайте емпатията, но не очаквайте да са перфектни.
  • Потърсете съвет от специалист, ако детето ви не реагира на емоциите на другите, не споделя емоции с вас или ви е трудно да разчитате емоциите му.