Общуването с приятели допринася за по-бързото възстановяване след операция. Социалните контакти и моралната подкрепа на близките помагат за облекчаване на болка след интервенция, установяват учени. 

 
Оказва се, че близостта на приятелите е ефективна за намаляване на болкoвите симптоми и възстановяването от постоперативно възпаление. 
 
Подкрепата на близките помага за понижаване на стреса, което от своя страна позволява на тялото да се излекува по-бързо, обясняват експертите.
 
Реалните физически социални контакти, не тези в социалните мрежи, имат и поведенческо и физиологично влияние, поясняват изследователите от Държавния университет в Охайо в САЩ.
 
Смята се, че стресът повишава нивата на някои протеини, които от своя страна могат да повлияят на реакцията на организма към възпаление и увреждане. Проучването показва, че изолацията и липсата на социални контакти е свързана с по-високи нива на тези протеини, намиращи се в мозъка и тъкани на гръбначния мозък. 
NEWS_MORE_BOX
 
Резултатите могат да са от полза за хората, страдащи от периферна невропатия. Състоянието често се свързва с диабет, травми и наранявания на гръбначния стълб. 
 
Отдаването на значение на благоприятния ефект от социалното взаимодействие може да доведе до нови терапии за този вид болка, подчертава водещият изследовател Адам Хинзей.
 
Данните убедително показват, че социалната среда влияе не само на поведението, но провокира и физиологична реакция при нарушена функция на нервите. 
 
Резултатите от проучването бяха представени на годишната среща на Американското дружество по невронауки.