Лятната ваканция ни носи така необходимата почивка и забавяне на темпото. Независимо дали работим от вкъщи или от офиса, през лятото имаме повече време за семейството, в което можем да се фокусираме върху силните страни на детето и да му помогнем да ги използва, за да се справи със своите затруднения. Но как да се случи това?

 

Изучавайте детето


Наблюдавайте детето в различни ситуации и търсете повтарящи се модели. Водете си бележки, за да ви насочват. Един и същ модел на мислене, емоционална реакция или поведение може да ви насочи към естествения му талант. Например какви дейности и обкръжение предпочита или има желание да опита? Кое му се отдава бързо и лесно? Кога е най-ентусиазирано? Какво обича да прави отново и отново?

 

Задавайте въпроси и слушайте внимателно

Докато разговаряте с детето, задавайте му въпроси. Като родители си мислим, че знаем добре всичко, което децата мислят или чувстват, но често проектираме върху тях нашите собствени модели. За да разберем какво наистина ги вълнува, плаши, обезсърчава и дразни обаче, трябва да ги попитаме. Подкрепящи въпроси, които можете да зададете, са например:

 

„Как смяташ, че трябва да решим този проблем?“

 „Кое е последното нещо, за което мислиш вечер?“

„Какво те накара да мислиш така?“

 „Кога се тревожиш най-много в училище?“

„Какво те натъжава в семейството?“

 

Отразете силните страни

Като родители можем да помогнем на детето да си състави реалистични впечатления за себе си, като отразим силните му страни. Повечето хора, които имат определен талант, не си дават сметка за това, защото смятат, че е нещо нормално. Когато забележите, че детето се увлича да се грижи за животни, да рисува, пее, сглобява или танцува, умее да създава приятелства или да измисля истории, кажете му. Разкажете му как това може да послужи на другите, да се превърне в смислена професия и дори да промени света към по-добро.

 

Дайте път на таланта

Като родител можете да помогнете на детето да развие своите таланти, като му потърсите книги, дейности, играчки, кръжоци или преживявания, които го изпълват с вълнение. Ако детето обича да си измисля и разказва истории, и да играе роли, помислете дали да не му купите дневник, за да ги записва, или фотоапарат, за да ги заснема. Ако обича да чете, ходете по-често до библиотеката. Ако обича да пее, помислете за уроци по инструмент и пеене. Помислете дали записвате децата на извънкласни дейности, които съответстват на техните или повече на вашите ценности.

 

Слабостите могат да водят към таланта

Колкото и изненадващо да звучи, затрудненията, които изпитват децата, често могат да са обвързани с техните таланти. Например детето, което обича да тича, се разстройва силно, когато загуби. В подобен случай, поговорете с него за желанието му непременно да бъде първо и му помогнете да погледне на загубата като на възможност да се подготви по-добре за следващия път. Отделете време, за да помогнете на детето да види връзката между своите грешки и таланти.