Въпреки че моногамията е традиционен идеал за различни общества, далеч не всеки представител на обществото е склонен да я практикува. Изневярата (сексуалната и романтична ангажираност с някой друг зад гърба на партньора) е един от негативните начини за поддържане на полигамна връзка. От друга страна, полиаморията (отговорно участие във връзка с повече от един човек по едно и също време, базирано на консенсус) е важен избор за мнозина.
 

Ново междуличностно изследване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, ни информира, че хората, практикуващи консенсусна полигамия, са също толкова щастливи, колкото двойките, които са принципно и систематично моногамни. 
 

Изследването, проведено от Университета на Гуелф в Онтарио, Канада, анализира 140 души в отворени връзки и повече от 200 души в моногамни. Участниците били помолени да споделят как намират текущите си взаимоотношения, колко често се замислят за раздяла, колко споделят и разговарят с партньора си и като цяло – колко щастливи се чувстват.


 

NEWS_MORE_BOX
 

Според Джесика Ууд, докторант по социална психология и водещ автор на публикацията, няма разлика в сексуалната удовлетвореност и психологическо благополучие между двата типа връзки. Изследването притежава импликации за по-консервативните убеждения, че полигамията не носи морална стойност: резултатите са добър пример, че разковничето е в отговорното отношение към партньора, което може да се запази дори при наличието на повече замесени.
 

"В крайна сметка, ако удовлетворявате психологическите и сексуалните си нужди, вие сте по-склонни да бъдете щастливи в партньорството си, независимо от структурата на връзката", добавя Ууд. Но освен сексуалната мотивация, силен индикатор за благосъстоянието на една връзка е честността. Партньорите трябва да са наясно с нуждите на другия, с неговите граници, желания, страхове и причинители на ревностни реакции. Все пак сексът не изчерпва цялото предателство. Когато човек се проявява като неверен; предаването на доверието е нещо, което може да боли дори повече.