Бракът намалява тревожността и риска от депресия, и се оказва полезен не само за психическото но и физическото здраве. До този извод са стигнали новозаландски  учени.
 

 

Според проучването, психичните и емоционални проблеми, от които бръкът предпазва, могат да възникнат и да се задълбочат след развода.
 Резултатите от изследването, публикувано в British journal of Psychological Medicine, се основават на проучване направено сред 34 493 души от 15 страни.
 

 

Учените установили, че приключването на брака с раздяла, развод или смърт е свързано с повишен риск от психически проблеми. Процента на изпадналите в депресия бил по-висок сред мъжете, а на злоупотребяващите с алкохол и медикаменти сред жетите.
 


Изследователите установили още, че бракът е полезен за психическото здраве и на двата пола, а не само на жените, както се е смятало досега. 
 

 

Американски учени провели изследване за наличието на връзка между неуспешния брак и възникването на метаболитния синдром.
 


Те изказали предположение, че постоянните конфликти в семейството могат да предизвикат у съпрузите стрес и депресия, които на свой ред да станат причина за ендокринни нарушения и метаболитен синдром.
 


Метаболитният синдром е болестно състояние, при което човек има едновременно коремно затлъстяване, високи нива на триглицеридите и/или ниски нива на т.нар. „добър холестерол”, високо кръвно налягане и висока кръвна захар или диабет.


Хората с метаболитен синдром са застрашени от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.


Смята се, че 25% от възрастното население по света е с метаболитен синдром.


Метаболитният синдром се диагностицира по следните компоненти:

  • Наднормено тегло - обиколка на талията при жените над 88, при мъжете – 94 см.
  • Дислипидемии - повишени триглицериди над 1,7 mmol/l, намален HDL холестерол
  • Повишено кръвно налягане – над 130/85 mm Hg
  • Повишена кръвна захар - 6,1-6,9 mmol/l


Най-честите причини за метаболитния синдром са:

  • Високо-калоричната храна
  • Прекомерното хранене
  • Липсата на физическа активност
  • Генетичната обремененост
  • Стресът


В изследването взели участие 276 семейни двойки, които имали не по-малко от 20 години семеен живот. Възрастта на доброволците била между 45 и 70 годишна възраст.

 


Въпросите, задавани на участниците в проучването дали на експертите подробна информация за взаимоотношенията на семейните двойки, за положителните и отрицателните аспекти  на браковете им и дори за степента на стрес и депресия у отделните доброволци.Били измерени и редица физиологични показатели, като ширината на талията, подкожните мазнини, нивото на холестерола, глюкозата и липидния състав на кръвта. Били отчетени всички признаци, по които може да се диагностицира метоболитният синдром.


Учените установили, че жените, които съобщавали за неразбирателство и проблеми с партньора, по-често проявявали признаци на депресия. Освен това, в тази група по-често бил диагностициран метаболитен синдром.
 


Интересното била, че при мъжете, които също съобщавали за проблеми в семейството депресията била рядко регистрирана и не се наблюдавал метаболитен синдром.

 


Според изследването, публикувано в списанието Psychological Science, това се дължи на факта, че жените са по-емоционални и по-чувствителни към отношенията с околните и особено в семейството