Възрастните хора, които не получават достатъчно внимание от близки и приятели или се чувстват самотни въпреки присъствието им са по-склонни към физически и психически заболявания. При изследване в САЩ сред лица на възраст между 57 и 85 се оказва, че тези с по-ограничени социални контакти са по-малко склонни да описват здравословното си състояние като добро или задоволително. Напротив- те по-често съобщават за физически и психически дискомфорт. Тези данни бяха публикувани в списание 'Social beahviour', като се изтъква не само влиянието на социалния живот върху здравето, но и че това зависи по-скоро от начина на възприемане на ситауцията, а не от нея самата.

 

Изключително е въздействието на фактори като пенсиониране или тежка загуба. При някои лица, казва д-р Ерин Корнуел от Университета Корнел в Итака, Ню Йорк, това провокира ангажиране с роднините, приятелите, различни видове социални дейности, но въпреки това - в края на деня, самотата остава. Не са малко и тези, които предпочитат по-малко да контактуват, добавя тя.


 

Много от възрастните се справят с проблема, но не малко не успяват, дори и при видимото наличие на достатъчно подкрепа. Чувствата, които се провокират, засягат здравето в много аспекти - водят до напрежение, ниско самочувствие, депресивни състояния, всички със физически последствия - както за начина на живот, придържане към медикаментозна терапия, здравословно хранене или качеството на имунната система.