Коледна музика, коледни декорации, купони – всичко това, което би трябвало да носи радост, може да бъде изключително болезнено за хора, които са загубили близък човек през последната година или за хора, които се чувстват самотни и трябва да прекарат празниците сами.
 
Самотните хора с ужас очакват празничния сезон и той често е най-болезнената част от годината за тях. Гледайки как всички около тях се свързват и прекарват време с близките, които ги обичат, се изостря чувството им на емоционална изолация. Истината е, че през празниците самотата се усеща най-силно. Не е нужно човекът да е физически сам, може например да е венчан и да живее с някой друг, но въпреки това да се чувства изключително самотен. 
 
Самотата е не само болезнена, но може да има пагубен дълготраен ефект върху физическото и психическото здраве. Самотата предразполага към депресия,  увеличава риска от Алцхаймер, потиска имунната система, стресира сърцето и пречи на дълголетието. Освен това, самотата има ефект върху социалния живот. Самотните хора често развиват предпазни механизми, които им пречат да създадат нови връзки. Нормално е за тези, които страдат от самота, инстинктивно да се опитат да се предпазят от ситуации, които могат да ги изложат на отхвърляне. 
 
Отхвърлянето, което самотните хора вече усещат, често ги кара да гледат на света песимистично, като жертви, и да са скептични към тези, които са загрижени за тях и искат да създадат връзка с тях. Поради това самотните хора често се боят да поискат помощ или да инициират контакт с приятели и познати. Това ги кара да се чувстват още по-отчаяни и сами.  
 

Как да се справим сами през празниците?

Единственият начин да се преодолее самотата е да се предприемат действия, които включват емоционален риск. Това само по себе си звучи страшно за самотния човек. Но ако се започне с малки емоционални рискове, за да се види, че дори и те дават резултати и че разчупват песимистичната настройка на самотния човек.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За тези, които са социално изолирани, е важно да предприемат стъпки отрано, за да не прекарат празниците сами. Свържете се с приятели, роднини, включително далечни роднини и познати преди празниците. Най-добрият начин е да ги попитате какво ще правят за Коледа и Нова Година, което обикновено провокира човека насреща да зададе същия въпрос и може би да последва покана след вашия отговор. 
 
Може да ви се струватърсенето на покана рисковано. Ако сте самотни, е възможно да изпитате фрустрация, че трябва да прибягвате до такива „тактики“. Но тук е моментът да се отбележи, че проучванията ясно показват, че самотата ни кара да подценяваме до каква степен хората около нас са загрижени за това и ни кара да виждаме приятелите и близките си в нереалистично негативна светлина. 
 
Дори и да сме скептични, е добре да приемем, че човекът, който ни отправя покана, ще се радва да ни види, иначе в крайна сметка няма да отправи покана.  
 
Прекарването на празниците с приятели, дори и да не са много близки, навярно е по-добра алтернатива от това да сме сами и нещастни през тези дни. Има хора, които обичат да са сами постоянно, но повечето имат жизнена нужда от това да не са самотни. Това е генетично заложено в нас, защото в миналото шансът да оцелееш в група е бил много по-голям.
 
За тези, които се чувстват емоционално изолирани, въпреки че са заобиколени от хора, празниците са времето, когато може да се поработи върху настоящите емоционалните връзки. Изберете един или повече души, с които искате да се сближите по време на празниците и направете усилие да прекарате известно време с тях, като се чуете и им предложите да отидете на различни събития заедно. Ако се притеснявате от отхвърляне, може да им оставите съобщение например: „Пиши, ако искаш утре да отидем на театър.“, вместо „Хайде, да се видим!“. По тази начин, има по-голям шанс те да се отзоват. 
 
Имайте в предвид, че често, когато човек е самотен, си мисли, че другите нямат желание да се виждат с него и той се изолира. Близките му от своя страна решават, че човекът явно не иска да бъде с тях и спират да го търсят.
 

Скръб по време на празниците. Как да си помогнем?

 
Скръбта е част от процеса. Времето не лекува болката, свързана със загубата на любим човек, но какво правим през това време има значение. Понякога не е необходимо, за да продължим напред, да бягаме от болката, а обратното – трябва да я изпитаме, за да я преодолеем или намалим. Затова не се опитвайте да избягате от празниците, за да притъпите болката, а бъдете с близките си и с времето ще може да празнувате отново. Ако дадено събиране или церемония носи прекомерно болезнени спомени, не е проблем да откажете да се отзовете на покана. Не се притеснявайте да слагате граници с близките ви, особено ако загубата е скорошна. В опита си да ви помогнат, близките могат да бъдат настоятелни, но всеки скърби по свой начин. Не се притеснявайте да им обясните това. 
 
Направете си план, за да избегнете тревожността. Например преди семейното събиране се разберете с приятел да ви закара у дома, ако се почувствате зле. 
 
Позволете си да изпитате различни емоции, включително и болезнени. По време на празниците е нормално да преминавате през чувства като щастие, вина и тъга в рамките на няколко минути. Не се съдете и си позволете да се усмихвате или да се смеете, ако ви се прииска. 
 
Направете ритуал в памет на близкия, който сте загубили, като например да запалвате свещичка всяка вечер и да приготвите любимата му гозба и да я споделите с близките си. 
 
За да избегнете болката от липсата, замислете се да направите нещо различно, например да пътувате извън държавата или да декорирате дома по различен начин. 
 
Направете нещо добро за другите, дори и това да е труден период за вас. Доброволствайте времето си за хората и децата в нужда по време на празниците. 
 
 
Независимо каква е причината за самотата, не се притеснявайте да поискате помощ от близките си. Ако чувствате, че не може да функционирате и болката стане непоносима, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Важно е да осъзнаете, че заобикаляйки се с близки и приятели и радвайки се на тяхната радост от празниците, лекувате душата си и предпазвате здравето си!