Интересна връзка между самоизолирането и риска от развитие на диабет тип 2 регистрират изследователи от Медицинския център на Университета на Маастрихт, Холандия. Ако имате малък кръг от контакти има вероятност заболяването да се развие според тях, макар че все още причините за тази връзка не са изучени.

 

Докато диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което продължава през целия живот от детска възраст, диабет тип 2 се развива по-късно в годините, като процесът на инсулинова резистентност се развива бавно. 


 

Известни са някои генетични фактори и навици в стила на живот, които повишават риска от нарушена обмяна на веществата и диабет, но все още причините за болестта се изследват.


При предишно проучване, в което се измерва влияние на стреса и емоциите по отношение развитието на диабета, се констатира и че качеството на социалния живот, който водим, също има отношение към заболяването. Добър повод да се позамислим как наистина бихме искали да прекараме предстоящите празници, нали?!

 

В изследването си екипът анализира отговорите на 2861 души, една трета от които са с диабет тип 2 на възраст между 40 и 75 години в изучаване на тази връзка. Взимат се предвид колко широк е кръгът на социални контакти, честотата им и разстоянието на което се намират. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Малък приятелки кръг се установява при диагностицираните с диабет тип 2, независимо от пола и дали диагнозата е новопоставена или не. При тези жени, които имат приятели, близки или познати наблизо, вероятността от диагноза е по-малко вероятна. При мъжете положението е по-различно. Диагнозата при тях е по-малко вероятна не според социалния им кръг и честота на контакти, а дали живеят или не сами, като не е важно това да са непременно близки хора – може просто да са съквартиранти.

 

Какво ще рече това? Не е задължително диабетът като дългосрочно хронично заболяване да е причината за изолацията на засегнатите от него, много вероятно е самите те да са предразположени към изолиран начин на живот.

 

За да се погрижим адекватно за здравето според изследователския екип обаче е важно да се опитаме да бъдем по социални. Днес има достатъчно възможности, чрез социалните мрежи и канали за комуникация да се подбере средата, която да ни е по сърце. Има доброволчески организации, групи на диабитици, други групи по интереси, в които се събират хората със сходни светоусещения и затруднения.

 

Погрижете се добре за себе си през предстоящите празници!