Прегръдките предпазват от заболявания, както и от стрес и напрежение, породени от конфликти, сочат резултатите на ново проучване. При него се установява, че прегръдките имат позитивен ефект върху психическото здраве, което в крайна сметка подпомага имунната система. По този начин организмът се справя по-лесно със заболяванията. 
 
Проучването е на проф. Шелдън Коен от Carnegie Mellon University, САЩ. Той заключава, че прегръщането е форма на социална подкрепа, която помага за облекчаване на стреса. Стресът е основен виновник за отслабване на защитните сили на организма. Оказва се обаче, че с помощта на социалната подкрепа, изразена чрез прегръдката, имунитетът се засилва. Колкото повече прегръдки получаваме, толкова по-добре за здравето ни.
 
За целта на проучването, след попълване на въпросници или отговаряне на въпроси по телефона в продължение на две седмици, 404 възрастни в добро здравословно състояние са изложени на често срещани грипни вируси. Те са поставени под карантина и наблюдавани отстрана на изследователите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оказва се, че при участниците, които получават по-висока социална подкрепа и ежедневно биват прегръщани, по-често се избягва заразяване с вируса, в сравнение с тези, които не получават същата подкрепа. При последните се наблюдава не само по-често боледуване, но и по-тежка изява на симптомите. 
 
В заключение се установява, че прегръдките могат не само да намалят напрежението и стреса, но и да предпазят от някои заболявания.