Колкото децата се нуждаят от ограничаване на времето, прекарано пред екрана (това включва и пред телефона), толкова и родителите следва да спазват дисциплина с оглед на същото поведение. Поне това съветват Джени Родески и Меган Морено в JAMA Pediatrics

 

Откакто смартфоните са въведени във всекидневния живот на хората, родителите изпитват редица аспекти от живота си през малките джобни компютри. Говорим за новини, работа, приятели, пазаруване. Докато мобилните телефони със сигурност са направили някои неща по-лесни и достъпни, изследванията също така предполагат, че хората са нагърбени покрай тях и с повече изисквания, а така и с повече разсейващи стимули – повече мейли, повече информация, повече игри и т.н.


 

В публикацията си, Родески и Морено предупреждават, че родителите, които намират себе си погълнати от мобилните си устройства, страдат от по-некачествени взаимоотношения с децата си. Последното включва повече конфликти, по-бавни реакции в комуникацията и неспособност за разчитане на поведението на собствените им деца. 

 

Не на последно място, малките копират поведението на възрастните, ето защо не е изненада, че децата, чиито родители гледат повече телевизия, ще последват същия пример. Същото заключение може да се генерализира и върху употребата на смартфони. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като решение на проблема, родителите могат да се отдръпнат и да помислят за връзката с телефона. Вместо да го използват като средство за облекчаване на стреса, като алтернатива те могат да поемат дълбоко въздух и да отидат на разходка. Вместо да се потапят в телефона си, за да избегнат трудни семейни взаимоотношения, могат да се ангажират целенасочено и искрено с проблема, работейки към потенциалното му решение. Вместо да губят време с проверка на съобщения и мейли, да запазят това време за близките си.

 

Допълнително, родителите трябва да превърнат времето за хранене, игра и за спане в приоритет. Тъй като децата копират поведението на родителите си, също е разумно да се избягват действия, на които би било неразмуно децата да се учат: да проверяват телефона си по време на шофиране, да публикуват неприятно и язвително съдържание или да игнорират други хора, докато използват устройството.