Вероятно драсканиците на мъника върху стените направо „ви вадят извън релси“, но ако загърбите щетите, бихте могли да се радвате, тъй като тези опити на детето показват неговата бъдеща интелигентност. Това е послание, което отправя д-р Розалинд Ардън от Института по психиатрия към Кралския колеж на Лондон, въз основа на получените данни от проучване на екипа й.
 
За целите му изследователите наблюдават рисунките и интелектуалното развитие на солидното число от 15 504 деца близнаци. Това са 7752 двойки еднояйчни и разнояйчни близнаци. Данните и материалите са получени като част от мащабно изследване за ранното развитие на близнаците (TEDS).
 
Учените оценяват рисунки, направени от децата на четиригодишна възраст. Тогава на тях им е била поставена задача да нарисуват дете, посредством линии. Тестът е известен от двадесетте години на миналия век, с който се определяла степента на интелигентност при най-малките.
 
Оценките на рисунките зависят от включените детайли в тях – дали детето е нарисувало глава, очи, нос, уста, тяло, ръце и пр. Например, ако детето е нарисувало глава, тяло, ръце и крака на своята фигура, но лицето е останало празно, то рисунката получава оценка 4, по скала от 0 до 12.
 
На 14-годишна възраст включените в изследването деца са подложени на тест за интелигентност. 
 
При анализа на оценките учените намират, че децата с по-добри рисунки на 4 се справят по-задоволително на тестовете за интелигентност на 14, което по думите на д-р Ардън ги е изненадало.
 
Родителите на децата по принцип не се притеснявали, ако детето им на 4 не рисувало добре, тъй като връзката между способността да рисува и степента на интелигентност била условна. Например при оценка 0,33 на 4 години, резултатът от теста на 14 бил 0,20.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Уменията да се рисува не определят интелигентността. Според психиатъра има редица фактори, като наследственост, на околната среда, които влияят на интелигентността.
 
Според екипа способността да се рисува се наследява от родител и е генетично заложена. Аргумент на тази теза е, че рисунките на еднояйчни близнаци били много по-сходни, отколкото при разнояйчните.
 
Д-р Ардън отхвърля вероятността да има ген на художника. Според нея уменията да се рисува зависят от други способности като наблюдателност, държане на молива, координация на движенията и пр.
 
Това, което бихме ви препоръчали ние, за да откриете художника в детето си, е да му отделяте достатъчно време и рисувате заедно. Осигурете му безопасните за възрастта пособия и го оставяйте да твори дори без вашия надзор. Какво са едни стени пред интелекта на детето?! И не забравяйте Вашият пример винаги е определящ, ако държите молив вие, ще го поиска и то...
 
Изследването е публикувано в сп. Psychological Science.