Родителите трябва да посещават уроци, предоставени от правителството, за това как да отглеждат децата си. Това заяви водещ здравен експерт на Великобритания, предава BBC.
 
Проф. Джон Ащън е на мнение, че много деца са пренебрегвани от родителите си и в училищата, където учат.
 
По думите му държавата трябва да помогне за прекратяване на осакатяващи за децата състояния, като тревожност, анорексия и затлъстяване.
 
Факултетът по обществено здраве на Великобритания излезе с доклад, призоваващ за подбряване на психичното здраве.
 
Той гласи: „Психическите, психологическите и емоционалните проблеми причиняват повече увреждания от всички физически здравословни проблеми, взети заедно”.
 
„Въпреки че ние не можем да кажем с точност каква част от тежеста на психичните заболявания може да бъде предотвратена, ние знаем, че превенцията е възможна”, се казва още в доклада. 
 

Човешката цена

Едно на всеки 10 деца на възраст от 5 до 16 години е имало проблеми с психичното здраве, което изисква подкрепа и лечение, гласи документът.
 
Също така, връзката родител-дете, играе първостепенна роля в решаването им.
NEWS_MORE_BOX
 
Предвид огромната човешка и финансова цена на психичните проблеми, е необходимо да се работи повече, за справяне с техните причинители. 
 
„В периода, в който децата напускат училище, между 10% и 15% от тях са в емоционална или умствена беда и страдат от проблеми като затлъстяване, хранителни разстройства, тревожност и стрес”, коментира още проф. Джон Ащън.
 
Специалистът предлага да се инвестира в съществуващи мрежи като здравеопазването и училищата, за да се предлагат съвети и подкрепа на родителите.
 
По думите му социалните медии биха били от огромна помощ, тези съвети да достигнат до родителите, както и за създаването на 24/7 линии за помощ.

Ключът към възпитанието

Хранителните навици и физическото натоварване са от особена роля за психичното здраве, но подкрепата на родителите е от ключово значение, коментира проф. Сара Стюърт-Браун. 
 
По думите и първите 1001 дни от живота на детето са определящи.
 
„Над три четвърти от всички психични проблеми се появяват по време на детството и юношеството”, коментира още тя.