Днешните деца боравят с таблет, смартфон и компютър от съвсем ранна възраст. Липсата на родителски контрол обаче носи риск да попаднат на съдържание, което не е подходящо за тях, или да се застоят твърде дълго пред екрана, особено сега, когато много деца учат дистанционно.

 

Скорошно проучване на Съвместния изследователски център към Европейската комисия показа, че децата в ЕС прекарват средно по шест часа и половина онлайн на ден след началото на пандемията от Ковид-19. Това създава сериозни рискове за тяхното физическо и психично здраве, като обездвижване, гръбначни изкривявания, проблеми с очите и съня, кибертормоз или неволно разкриване на лични данни.


 

Множество безплатни и лесни за боравене приложения за родителски контрол обаче могат да ви помогнат да създадете безопасна онлайн среда за своето дете.

 

Ограничаване на времето пред екрана

 

С приложенията за родителски контрол можете да зададете лимит на времето, което децата прекарват онлайн, и да ограничите достъпа им до определено съдържание, уебсайтове, думи, фрази, изображения.

 

Google Family Link за устройства с Android

 

Безплатното приложение на Google ви помага да управлявате устройството на своето дете, когато е с операционната система Android. За целта първо трябва да се създаде профил на детето в Google. След това се инсталира Google Family Link на устройството на детето и на родителите. Това дава възможност на родителите да одобряват или блокират приложенията, които детето иска да изтегли от Google Play Store. Можете да задавате времеви ограничения за всяко отделно приложение, което детето използва, за да сте спокойни, че не се разсейва. Освен това получавате седмичен или месечен отчет за активността му в различните приложения и имате възможност да заключите устройството дистанционно, когато е време детето да си почине.  

 

Screen Time за устройства с Android и iOS

 

Приложението Screen Time има както безплатна, така и платена версия. С негова помощ можете да определите дневни ограничения за времето пред екрана и дори да блокирате изцяло достъпа на детето до устройството в определени моменти, за да може да се съсредоточи върху своите домашни и почивка, без да се разсейва в Интернет. Това приложение е достъпно за iPhone, iPad, iPod touch, Android и Kindle Fire.

 

Microsoft Family Safety за устройства с Windows

 

Приложението Microsoft Family Safety ви помага да филтрирате неподходящите игри и приложения, както и да зададете настройки за сърфиране онлайн, подходящи за деца, в браузъра Microsoft Edge. В негова помощ можете да зададете лимит на времето пред екрана за устройствата с Xbox и Windows. Всяка седмица ще получавате имейл с данни за дигиталната активност на детето – кои приложения използва, кои сайтове посещава и колко време прекарва в тях.  

 

Приложения за филтриране на съдържание

 

Филтър за безопасно търсене в Google

 

Най-използваната онлайн търсачка има филтър за безопасно търсене, който бихте могли да активирате, независимо дали детето използва таблет, смартфон или компютър. Филтърът Google SafeSearch премахва неподходящите за деца резултати от търсенето в уебсайтове, изображения и видеоклипове.

 

Ограничен режим в YouTube

 

Една от най-популярните мрежи за видеосподеляне YouTube също дава възможност за родителски контрол. За да спрете достъпа до видеоклипове, които са с неподходящо съдържание, отворете приложението YouTube на устройството на детето и натиснете кръглата икона на детския профил в горния десен ъгъл. След това влезте в Настройки и включете Ограничен режим.

 

Устройства с операционна система iOS

 

Устройствата с операционна система iOS 13 имат вградената функция Guided Access, която позволява в даден момент на тях да работи само едно приложение, което е за целите на онлайн обучението. За да я активирате, отидете в Настройки > Достъпност, където ще можете да зададете и парола за достъп.

 

Приложенията са от помощ за родителите, но първото нещо за безопасността на детето онлайн, което всеки родител може да направи, е да му покаже как да сърфира безопасно в Интернет, как да разпознава рисковете и да внимава за личната информация, която споделя.