Приятелите са онези, на които можем да разчитаме в трудните моменти, както и тези, които споделят с нас най-щастливите мигове. Те могат да повлияят положително и върху прага на болката
 
Изследователите от Оксфорд, Великобритания, установяват, че хората, които имат повече приятели, имат и по-висока толерантност към болка. Оказва се, че приятелството стимулира синтеза на ендорфини в организма. Те са познати като естествените болкоуспокояващи. 
 
Ендорфините са част от цикъла на удоволствие и болка в организма. Предишни проучвания установяват, че те насърчават социалното „свързване“ както при хората, така и при някои животни. 
 
Според една от теориите в областта социалната привързаност „отключва“ положителни емоции, когато ендорфините се свързват с опиоидните рецептори в мозъка. Това води до подобряване на благосъстоянието – фактор, който се наблюдава и когато прекарваме време с приятелите си. 
 
За да изпитат тази теория, изследователите от Оксфорд разчитат на факта, че ендорфините имат мощен болкоуспокояващ ефект, който е дори по-силен от морфина. Специалистите използват търпимостта към болка като начин да оценят активността на ендорфини в мозъка. 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако теорията е правилна, хората, които имат по-голям социален кръг, следва да имат и по-висока поносимост към болка, което се установява и от проучването. Оказва се също така, че хората, при които има по-високи нива на стрес, имат и по-тесен социален кръг. 
 
Констатацията, отнасяща се до стреса, показва, че големите социални групи помагат на хората да управляват стреса по-добре. В заключение, изследователите посочват, че количеството, както и качеството на социалните взаимоотношения оказват влияние върху физическото и психическото ни здраве. Те могат дори да бъдат определящ фактор по отношение на продължителността на живота, пише още DailyMail