Или как можем да си помогнем, ако нещо се обърка...

 

 


Целта ни не е гневно размахване на пръст под носа или плашене до смърт, а „Можем ли да се грижим по-добре за себе си и своите приятели, когато се забавляваме навън вечер и как?“.

Далеч не е нещо необичайно младите хора да излизат някъде, за да се забавляват, особено вечер. Може да е на купон, в някой клуб, на фестивал или концерт. Рядкост е и някой да излиза сам – почти винаги с него има приятели, по-близки или не толкова. Не е рядкост и на местата за забавление да се употребяват алкохол и/или някакви наркотици. В крайна сметка има цял ред вещества, на които неслучайно им казват „парти наркотици“.

Да си затваряме очите и да казваме, че такава употреба няма, е безсмислено. Ако пък всички си мълчим, то лишаваме младежите, които са употребили нещо, от възможността да потърсят адекватна помощ, ако нещо се обърка. На самото място, където хората се забавляват, надали ще има някакъв специален човек, който да им даде съвет и да им протегне ръка в случай на нужда. Остава вариантът хората в клуба или на купона да се грижат сами за себе си и за своите приятели, както и да очакват помощта от последните.

NEWS_MORE_BOX


 

Как може да стане това?

Малко подготовка няма да навреди.

 

  • Ако отидеш на парти изморен, недоспал, гладен или жаден са неща, които не се съвместяват добре с алкохол и наркотици. Ако обаче си решил, че ще пийнеш тази вечер, по-добре е да си починеш малко преди да излезеш и да хапнеш нещо.

 

  • Болен си или си в лошо настроение тази вечер, но си обещал да отидеш. Такъв купон може да се окаже голямо изпитание само заради присъствието на тъмно, шумно и задушно място, но ако добавим и употреба на вещества, голямото изпитание ще продължи с пълна сила и на следващия ден. Добре е да помислиш коя част от това можеш да си спестиш.

 

  • Твоят приятел е взел нещо и му е станало лошо. Вие обаче сте се загубили в клуба и ти така и не си разбрал. В такива случаи е добре предварително да си имате уговорката, че ще държите връзка през нощта и ще си давате сигнал, ако стане нещо, за да си помагате.

 

  • Снощи се запозна със страхотно момиче/момче, но вместо да ѝ/му направиш добро впечатление, ти прекали с алкохола и страшно се изложи пред нея/него. Някой дори е пуснал снимки с твоите „изпълнения“ във Фейсбук, та и други хора да разберат какви глупости си правил/а. След като вече имаш този негативен опит и се познаваш, следващия път можеш да си сложиш граница: предварително вземи решение дали изобщо ще пиеш и ако да, колко, така че да не прекалиш като предишните пъти. Ако си дадеш дума, дръж на нея – все пак ти си този, който контролира нещата. Ако ли пък чувстваш, че не си в състояние да контролираш употребата на вещества, тогава е добре да се консултираш със специалист.


Да направим вечерта си навън по-безопасна и здравословна

Изпуснах си последния автобус; изхарчих си всичките пари в клуба и не ми останаха за такси; приятелите ми ме зарязаха и трябваше да се прибирам сама по тъмните улици; откраднаха ми чантата на купона; смесих наркотици с алкохол и ми стана зле; взех екстази, но забравих да пия вода и се обезводних ужасно; имах отвратителен махмурлук на следващия ден и дори не можах до отида на работа…

Такива и подобни неприятни ситуации могат да се случат на всеки и да развалят хубавото ни прекарване. Много от тях могат да бъдат избегнати или поне да се направи нещо, за да се намалят щетите. Малко подготовка преди купона, основна информация за наркотиците и алкохола, съвети за спешни ситуации и справяне с махмурлук, връзка с приятелите, нещо да ти напомня за важни неща: всичко това може да ти помогне да се грижиш по-добре за себе и за твоите приятели, докато се забавлявате.
 

Приятел в парти се познава!

Има място, където можеш да намериш информация за проблемите, до които може да доведе употребата на наркотици и алкохол; който може да ти помогне да избягваш онова, което е вредно и рисковано за теб; който ще ти напомня да се грижиш за твоите приятели и познати по време на купон. Party Friends може да бъде твоят виртуален приятел, който да ти дава по едно рамо, когато имаш нужда.

Party Friends може да бъде с теб по всяко време, дори в разгара на веселбата: достатъчно е да свалиш на телефона си приложението от сайта.

Можеш да го намериш на адрес www.partyfriends.eu/bg/, както и във Фейсбук: PartyFriends BG. Сайтът и приложението за смартфон са на свободно разположение за всички, които обичат да ходят по клубове и фестивали в Европа.

Party Friends е продукт на организации от Холандия, Чехия, Естония, България и Португалия, които работиха заедно по проект „Drug prevention and education among young people through social networking“. Българската част на сайта, както и българската страница във Фейсбук, са създадени с участието на и се поддържат от Национална информационна линия за наркотиците и алкохола (www.drugsinfo-bg.org).