Мъжете предпочитат много по-интелигентни от тях жени, но само когато става дума за връзка на далечни разстояния, установяват изследователи. Оказва се, че при взаимоотношенията на живо те са привлечени от по-умните жени в по-малка степен. 
 
Според специалистите от Факултета по психология към Университета в Бъфало, щата Ню Йорк, САЩ, тези данни „осветляват“ въпроса, защо противоположностите се привличат, но само понякога. 
 
При взаимоотношенията на далечни разстояния мъжете разчитат на своите идеални предпочитания, когато жената е в сферата на въображението или хипотезата. Когато обаче става въпрос за „живи“ взаимоотношения, мъжете се дистанцират и са по-малко привлечени от жените, които са по-интелигенти от тях. 
 
В проведеното проучване изследователите заключават, че психологическата дистанция има ключова роля по отношение на определяне на привличането. Изследователите поясняват, че това е разликата между абстрактното и незабавното. 
 
Има разминаване между това, което харесваме в областта на абстрактното, когато някой е неизвестен и този човек ни свързва някакъв социален контекст. 
NEWS_MORE_BOX
 
Макар фокусът на проучването да е насочен към романтичното привличане, и по-конкретно на мъжкия интерес към жените, изследователите обясняват, че резултатите могат да бъдат по-обхватен феномен, който се простира до други междуличностни ситуации. Това обаче е въпрос на бъдещи проучвания. 
 
Предполага се, че всеки близък човек, който се представи по-добре от нас, може да предизвика усещане за заплаха. 
 
За целите на проучването изследователският екип провежда шест отделни експеримента, които общо включват 650 участници. Проучванията варират от представяне на участниците на хипотетични жени, на жени, които те очакват да срещнат, до действително участие в междуличностно общуване. 
 
Данните от цялостното проучване са поместени в сп. Personality and Social Psychology Bulletin.