Здравото семейство се гради на здрави взаимоотношения между членовете му. Правилата може да изглеждат нещо скучно и досадно, но всъщност са много важни за всяко семейство. Редно е те да се спазват от всички – от най-малкия до най-големия вкъщи. Добре поставените правила, спазвани от всички в семейството са предпоставка за добри взаимоотношения.


Правилата за всяко семейство са различни и е добре да ги уточните. Ето някои основни правила, към които е добре да се придържат всички.

 


Домакинските задължения. Те са общи за всички. Всеки член от семейството, който може да помага в домашната работа трябва да се включи с каквото може. Никой не е длъжен на другия в семейството. Когато мама готви вечерята, децата и таткото могат да помогнат с почистването на мръсните съдове и слагане на масата. Не започвайте да се храните, докато всички не са седнали на масата, а също така не използвайте телефони и таблети, докато се храните. Добре е всеки да почисти след себе си след като е изцапал. 

 

Уважението и признателността са важни за всяко семейство. Показвайте благодарността си един на друг всеки ден. Татко е отделил време, за да отиде да купи нещо вкусно от сладкарницата за всички. Не пропускайте да кажете: „Благодаря!“. Уважавайте личното пространство и желания на всеки. Винаги чукайте на вратата преди да влезете в стаята на другия. Не притеснявайте някой, който е влязъл в банята или тоалетната. Пазете тишина, когато някой спи или си почива. Поискайте разрешение дали можете да си пуснете тиха музика или телевизия, докато другият си почива на дивана.

 

Направете си семейни традиции, те са нещо много приятно за всички семейства. Традициите са спрямо това какво харесват членовете на семейството и трябва да са приятни за всички. Например, Рожденият ден на всеки член от семейството трябва да се отбележи с картичка и торта. Посрещайте коледната сутрин със закуска по пижами, гледайки любим за всички филм. Тези традиции могат да се предават между поколенията и са важни за създаване на силна връзка между членовете в семейството.