Важна част в това да отгледате самостоятелно и независимо дете е да цените мнението му и да искате съветите му. Винаги го питайте какво мисли по определени въпроси, които отговарят на възрастта му. Например можете да го попитате какво още трябва да купите, когато сте в магазина, кой хляб да вземете, от кои домати да изберете. Питайте го какво би искал за вечеря/обяд като можете да му дадете няколко варианта за избор. Подходящо е да го попитате какви дрехи предпочита да си сложи като му обясните, че те трябва да са съобразени с времето навън.

 

Вярно е, че понякога децата правят абсурдни избори за храна и облекло, но, когато види, че мнението му ценено, когато дава подходящи идеи, то ще се старае да избира правилно. Всеки път, когато искате съвет от детето по въпроси от ежедневието ви му внушавате чувство за собствена стойност и го учите на отговорност от ранна възраст. Деца, чието мнение се взема предвид от детството, са по-склонни да се разбират с родителите си и да стигат до консенсус на по-късен етап от живота.


 

Направете собствен бюджет на детето. Повечето родители знаят колко пари харчи детето и всеки ден му дават точно толкова. Ако дадете на детето си по-голяма сума за определен период от време го учите на отговорност и способността да планира разходите си. Всеки родител може да прецени кога е подходящо да стане това, но обикновено около 7-годишна възраст детето е готово да има собствени пари и да ги управлява. Обяснете му, че това са си неговите пари и с тях трябва да си купува храна и други неща, които иска, но те са за определен период, ако ги изхарчи преди това няма да получи други.

 

Важно е да не се месите и да не казвате за какво детето да харчи парите си, можете само да давате съвети. Ако се справи с поставената задача, можете да му дадете малък бонус за поощрение. Това е безценен опит, който детето натрупва и ще му бъде от огромна полза в бъдеще, когато трябва да организира бюджета си като студент или парите в семейството.

 

Към първа част на материала