Една от най-трудните битки, които хората със здравословни проблеми трябва да водят понякога, е тази със самотата.

 

Английският град Фрум е имал значителен спад на спешните случаи след като е започнал да свързва болни жители с доброволци и групи за подкрепа. Този очарователен експеримент в Англия е открил, че изграждането на чувство за общност води до подобряване на здравето и благополучието на хората.


 

Идеята е дошла през 2013 г., когато семейният лекар Хелън Кингстън стартира проекта Compassionate Frome. Тя е забелязала, че много от пациентите ѝ се чувстват надвити от заболяванията им. Основната причина е била, че тези хора са били третирани по-скоро като "група пациенти със симптоми", отколкото като човешки същества със здравословни проблеми.

 

За да промени това, Кингстън заедно с общинския съвет и представители на Националната здравна служба създава директория на местните групи за подкрепа. Целта е била болните или депресирани жители да имат възможността да се срещат по-често с останалата част от обществото, което да им даде нова цел в живота и да ги накара да се почувстват равноправни.

 

Системата разчита силно на доброволци, които да предоставят широк спектър от неформални услуги за подкрепа, много от които са нетипични в днешния свят на свръхмедицински грижи.

 

"Понякога тези доброволци е трябвало да се справят с дългове или жилищни проблеми, присъединяване към различни групи за упражнения, творчески занимания, готварство и др. Целта е била болните хора да се социализират, за да избегнат чувството на изолация и самота, което след това задълбочава болестта", казва лекарката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Тя обяснява, че цитокините на имунната система, излъчващи се при възпалителен процес в организма, също влияята на поведението на болните. Хората се излагат на социална изолация месеци, дори години, преди да осъзнаят необходимостта от подкрепа и значимостта на общуването с останалите.

 

Топлото социално взаимодействие е основополагащо за човешката еволюция. Констатациите идват във време, когато самотата е епидемия.

 

Този експеримент може да бъде модел за подражание на останалата част на света - доказателство, че не се изисква много повече от една подадена ръка, за да се подобри значително живота на хората.