Част от формулата за щастлив брак включва чувство за хумор, споделени интереси и здравословен сексуален живот. Когато става дума за истински щастлива съпруга, височината на съпруга може да се окаже ключов фактор.
 
Изследователи установяват, че колкото по-голяма е разликата във височината между партньорите, толкова по-щастлива е съпругата. Оказва се също, че с годините този ефект избледнява и след 18 години напълно изчезва. 
 
Специалистите от университета „Конкук“ в Сеул, Корея, поясняват, че макар да не е тайна, че жените предпочитат по-високи мъже, никое проучване досега не е изследвало взаимовръзката между височината на мъжа и щастието на съпругата. 
 
За целите на настоящото проучване се анализират данни на 7 850 жени, които са събирани от дългосрочно изследване сред населението. Изследователите поясняват, че причините за конкретната взаимовръзка може да са най-разнообразни. 
 
Възможно е жените просто да харесват по-високи мъже, без да могат да обяснят защо. Това е подобно на слабостта към мазни, солени или сладки храни, без да можем да дадем конкретно обяснение защо ги харесваме. Те са важни за оцеляването, но са били оскъдни по време на човешката еволюция. Жаждата за такива храни повишава репродуктивните способности в миналото. 
NEWS_MORE_BOX
 
По подобен начин, предпочитанието на жените към високи мъже влияе върху репродуктивните им способности в положителна насока, обясняват специалистите. 
 
Сценариите относно „избледняването“ на ефекта също са различни. Така например съпругата може да свиква с височината на своя съпруг, съответно и с привлекателността и силата, които се свързват с нея. 
 
Възможно е да е и вследствие на загуба на някои от факторите, които са довели до влюбването в този мъж. Това може да се дължи на директна или индиректна промяна в поведението на съпруга, като проява на по-малко обич към съпругата или проява на повече загриженост по отношение на други жени, пише още DailyMail.