Резултатите от американско изследване показват, че пещерните хора са били много по-опитни и по-добри родители от много съвременни двойки, пише вестник Daily Express.
 

 

Психоложката Дарсия Нарваес  и колегите и от университета Нот Дам, щата Индиана   изследвали поведението на съвременните родители с деца до 3- годишна възраст и го съпоставили с това на праисторическите хора от  Ледниковата епоха.
 


 

"Моралното функциониране се формира още в най-ранна детска възраст. Чрез днешните техники обаче отглеждаме дисфункционално поколение", заявява професор Нарваес.
 

 

Резултатите от изследването показват, че голям процент от съвременните родители често оставят децата си да плачат, не им обръщат достатъчно внимание и ги кърмят само няколко месеца.
 

 

За разлика от тях, пещерните родители били много по-грижовни, контактували са повече с малките си, прегръщали са ги по-често и са ги кърмили до пет годишна възраст. Освен това, децата им са  прекарвали много време на открито и са общували с повече свои връстници.
 

 

"Топлото и грижовно отношение осигурява спокойствие на мозъка в периода, когато детето се развива и се научава да общува със заобикалящия го свят.“ обясняват психолозите.
 

 

Специалистите предупреждават, че липсата на достатъчно ласки и внимание, които са характерни за съвременния свят се отразяват върху психическото и емоционалното развитие на децата, коти израстват самовглъбени, склонни към депресия и неспособни да изпитват състрадание и дълбока привързаност.