Избухването на пандемията от коронавирусната болест (COVID-19) е стресиращо за много хора. Страхът и безпокойството от дадена болест могат да бъдат непреодолими и да предизвикат силни емоции при възрастните и децата.

 

Всеки реагира различно на стресовите ситуации. Как ще реагира всеки на пандемията зависи от произхода, културните особености и общността, в която живеем. Децата и тийнейджърите също спадат към групите, реагиращи по-силно на стреса от кризата, особено, ако произхождат от семейства на лекари и други здравни работници, които участват пряко в борбата със заразата. Рязката промяна на ежедневието и наложителната социална изолация допринасят за това състояние.


 

Децата и тийнейджърите реагират отчасти на това, което виждат от възрастните около тях. Когато родителите и полагащите грижи се справят с COVID-19 спокойно и уверено, те могат да осигурят най-добрата подкрепа за децата си. Родителите могат да бъдат по-успокояващи за другите около тях, особено за децата, ако са по-добре подготвени. Споделянето на фактите за COVID-19 и разбирането на действителния риск за себе си и хората, които ви интересуват, може да направи епидемията по-малко стресираща.

 

Много родители се чудят как да представят епидемията по начин, който ще бъде успокояващ и да не накара децата да се притесняват повече, отколкото може би са вече. Не се страхувайте да обсъдите коронавируса! Повечето деца вече са чували за вируса или са виждали хора, носещи маски за лице, така че родителите не трябва да избягват да говорят за него.

 

Ако не говорим за нещо, всъщност, децата могат да се притесняват повече. Разгледайте разговора като възможност да предадете фактите и да зададете емоционалния тон. Не заливайте децата с твърде много информация, но се опитайте да отговорите на въпросите им. Децата са много егоцентрични, така че чуването за коронавируса по новините може да е достатъчно, за да ги накара сериозно да се притесняват, че ще го хванат.

 

Полезно е да успокоите детето си за това колко рядък е действително коронавирусът (грипът е много по-често срещан) и че децата всъщност имат по-леки симптоми. Важен начин да успокоите децата е да наблегнете на предпазните мерки, които предприемате. Децата се чувстват овластени, когато знаят какво да правят, за да се пазят. Знаем, че коронавирусът се предава най-вече чрез кашлица и докосване на повърхности и Световната здравна организация препоръчва често миене на ръцете с топла вода и сапун в продължение поне на 20 секунди, затова напомнете на децата си, че миейки ръцете си, те се грижат както за себе си, така и за другите от семейството. Ако децата виждат хора, носещи предпазни маски за лице, обяснете, че тези хора просто са особено предпазливи.

 

Много родители се чудят как да организират времето си с децата вкъщи. Това е безкрайно трудна задача, за която може да се напише много, но и аз като майка на будна, любопитна и пълна с енергия палавница, знам, че децата в повечето случаи вкъщи са като едно голямо торнадо. 

 

Подходящи активности:

  • Разбира се, игри на двора е най-доброто решение, но тези, които живеем в големите градове, невинаги имаме този лукс. Много по-трудно се организират активности между четири стени. 
  • Може, например, да оставите детето да рисува с бои по плочките в банята. После, ще му е забавно да си я измие даже. Аз прежалих тапетите, но така или иначе започнах ремонт. Ако скоро сте боядисвали стените, спрете се на банята като опция.
  • Може да сложите върху масата стреч-фолио и да си поиграете с пяна за бръснене и боички. 
  • Аз напълних в един голям леген от онези топчета, които растат във вода и най-отдолу скрих фигурки на животни. Дъщеря ми ги търси със затворени очи и чрез допир се опитва да познае какво е.
  • Може да използвате времето да научите някоя интересна хореография. В мрежата има много видеоклипчета. Тъкмо ще го съчетаете с физичека активност.
  • Помнете, че малките деца имат крещяща нужда от физическа активност. Опитайте се да организирате повече подвижни игри. Или поне не се сърдете, когато започнат да подскачат, да тичат и да призовават Тарзан. Те са пълни с енергия. Поемете дълбоко въздух и си припомнете, че имате здрави, енергични и щастливи деца.

 

Бъдете креативни и гъвкави! Старайте се да не бъдете твърде критични към себе си. Трябва да си простим образа на съвършенството, към което обикновено се стремим като родители. Вероятно времето на децата пред екраните е ограничено в нормални дни, но сега ситуацията е извънредна.

 

Нека отпуснем малко юздите и си позволим да прекрачин някои забрани за периода на тези по-особени дни. Например, докато пиша този текст, четиригодишната ми дъщеря рисува нейрографики до мен.

 

Бъдете здрави!