Ниските на ръст хора са по-склонни да изпитват чувство за малоценност, параноя и подозрителност, твърдят изследователи от Оксфордския университет.

В статия на сп. Psychiatry Research учените разкриват как височината играе важна роля за формирането на характера и поведението. В условия на по-нисък ръст те проследяват промяната на поведението у участниците в проучването, като документират влошено себеусещане и страх от другите заради вероятност от нараняването им.

„Високият бой със сигурност ни дава самочувствието за повече сила и власт над другите“, споделя водещия експеримента Дейниъл Фрийман. За целите на науката екипът му поставя  60-те доброволци във виртуална среда, като намалява височината им с 25 сантиметра. Естествено, постановката преди това е изиграна с действителния ръст.

NEWS_MORE_BOX

 


Липса на компетентност, неспособност, страх от нехаресване и въобще малоценност раздират играчите в кулминационните моменти на експеримента. Негативните усещания по-късно прерастват в параноя. При усещането, че са наблюдавани от някого, се документира отрицателно отношение към съответния човек или опити той да бъде разстроен.


 

Така че, ако някой нисък човек определено ви дразни, опитайте се да си изсяните ситуацията. Доверието определено се гради с времето, но поне трябва да сме наясно, че понякога имаме несъзнателно негативно усещане за другия поради причини у нас самите...