Конфликтите с приятели, роднини и съседи допринасят за опасността от преждевременна смърт.

 

Това сочи проучване на датски изследователи от Копенхагенския университет, които установили, че неразбирателството с околните е пряко свързано с продължителността на живота.


 

Откритието важи особено много при отношенията с половинката и с децата, а най-уязвими в този ред на мисли са мъжете и безработните.

 

Експертите проучили близо 10 000 мъже и жени на възраст между 36 и 52 години за периода от 2000 до 2011 г., като се фокусирали върху социалните им отношения.

 

През периода на проучването са починали 196 жени и 226 мъже, като при 50 % от случаите причината е била злокачествено заболяване, а в останалите случаи – сърдечносъдови заболявания, инсулт, чернодробни заболявания, инциденти и други.

NEWS_MORE_BOX

 

Средно един на всеки 10 участника е посочил, че най-често е влизал в спорове с родителите и децата си. Според един на всеки 20 участника най-често конфликти възниквали с роднините.

 

Само 1 % от участниците са посочили приятелите като главен източник на стресиращи отношения.

 

При всички тези хора опасността от ранна смърт била увеличена с 50 на сто. Според психолога Джулиан Холт – Лънстед изследването показва колко важни са взаимоотношенията с хората около нас и колко вредни биха могли да бъдат неразбирателствата с близките както на психическо, така и на физическо равнище.

 

По нейните думи хармонията с останалия свят изобщо е ключов фактор за дълголетието и доброто здраве на всеки един човек. Ето защо хората трябва да насърчават топлите отношения помежду си, изтъква д-р Холт – Лънстед.